Malá i bujná: Velikost poprsí se mění každý měsíc. Víme, proč

Muži si toho všimnou je stěží, ženy ale moc dobře vědí, že se jejich ňadra během menstruačního cyklu nepatrně mění. Co všechno velikost prsou ovlivňuje a jaké hormony hrají v těchto cyklických změnách roli?

Hladina progesteronu vrcholí týden před menstruací

Progesteron, jeden ze ženských pohlavních hormonů, ovlivňuje velikost poprsí především v druhé polovině menstruačního cyklu. Nejvyšších hladin dosahuje 21. den, což je asi týden po ovulaci a týden před vlastní menstruací. Ve světě je tato látka dokonce podávána transsexuálním mužům, kteří plánují přeměnu svého pohlaví na ženské. Výsledné zvětšení prsou je sice ohromující, ale pro případná závažná zdravotní rizika související s léčbou samotným progesteronem se v naší zemi tato látka při změně pohlaví nepoužívá. Čtěte také: Malá prsa? 3 důvody k radosti

Množství tuku v poprsí ovlivňuje prolaktin

Dalším hormonem, u kterého vědci potvrdili spojení mezi výškou jeho hladiny a cyklickými změnami velikosti ňader, je prolaktin. Do krve je vylučován v největším množství v období ovulace. Vysoké hladiny prolaktinu mají nejen těhotné a kojící ženy, ale také dívky v pubertě. V tomto období se hormon patrně účastní vývoje prsní žlázy a ukládání tuku v jejím okolí. A právě tuková tkáň se významným způsobem podílí na celkové velikosti poprsí.

Estrogeny jsou užívány při přeměně pohlaví

Nejvýznamněji na prsy během menstruačního cyklu působí další pohlavní hormony – estrogeny. Stejně jako v případě prolaktinu vrcholí jejich tělesná produkce 14. den cyklu, tedy kolem ovulace. Užívání estrogenů v podobě léků s sebou sice také přináší jistá rizika, přesto jsou ale tyto hormony vedle dalších ke zvětšení prsů u transsexuálních mužů v České republice používány.

Veliký vliv na zvětšování poprsí před menstruací má bezesporu zadržování vody v těle. Prsa jsou pak více citlivá a zranitelná. Proto lékaři doporučují omezit v tomto období sůl přijímanou v potravě, neboť právě ta množství vody v organismu zvyšuje.

Zdroj: prolaktin.cz







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

V tomto týdnum budeš velmi aktivní a energický. Mars, tvůj vládce, k tobě pusobí silně a budou tě ovládat silné touhy a ambice. Zaměř se více na své cíle a věnuj se jim zcela vášnivě. Tvůj odhodlání a energie bude silná, takže pok... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
16 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
19 Příspěvků
Poslední příspěvek 2.5.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat