Ty nejlepší tipy na zálivky z octa. Který vyzkoušíte?

Ocet. Pochutina, bez které se neobejde snad žádná domácnost. Dnes nicméně najdeme v obchodech tolik druhů octa, že občas netušíme, co s ním. I proto jsme se rozhodli představit vám několik tipů na jejich využití. Celou škálu Bzeneckých octů ostatně vyzkoušely v rámci testování i naše testerky. Přečtěte si jejich hodnocení a recenze!

Není ocet jako ocet

A jaké octy na trhu najdete? Kromě tradičního lihového, který je skvělý třeba na nakládání okurek (či jiné zeleniny), ale také třeba hub nebo utopenců, se můžete setkat s bílým a červeným vinným octem, oblíbeným jablečným octem nebo balsamikem (ať už v tradiční podobě nebo v úžasně sladkokyselé formě krémové). Jak je všechny využít?

Vinný ocet: Zálivky, kterým neodoláte

Vinný ocet se skvěle hodí do zálivek na salát. Nevíte, kde začít? Zkuste třeba tuhle úžasnou klasiku v podobě francouzského dresingu. Potřebujete bílý vinný ocet, olivový olej, dijonskou hořčici, med, sůl, pepř a pro ty, co se nebojí výraznějších chutí, můžete přidat i česnek.


Vinné Bzenecké octy jsou skvělé do salátů, ale také k nakládání masa nebo k výrobě úžasných čatní.

Červený vinný ocet pak skvěle využijete v bylinkové zálivce. Stačí smíchat s olivovým olejem a směsí oblíbených čerstvých bylinek. Nemusíte se bát ani experimentovat a využijte třeba oregano, mátu, meduňku, ale třeba i skromnou pažitku. Podle chuti opepřete a osolte a zdravá zálivka je na světě.

Kromě toho se vinné octy hodí i k nakládání masa, výrobě domácí majonézy, k přípravě čatní či marmelád nebo k rybám. A jak vybírat, jestli do receptu použít bílý, nebo červený vinný ocet? Zkuste si odpovědět, jaké víno byste k hotovému pokrmu zvolili. Podle toho použijte také ocet.

Jablečný ocet: Svěží ovocná chuť

Jablečný ocet má spousta lidí spojený nejen s přípravou nejrůzějších zálivek apod., ale také s očitsnými kúrami (osvědčilo se především popíjení směsi vody a tohoto octa po ránu). Jak ho ale v létě nejlépe použít? Jablečný ocet má specifickou ovocnou chuť, kterou by byla škoda v zálivkách přebíjet. A tak vám stačí smíchat ho s trochou vody, medu a oleje, opepřit a osolit a máte úžasnou. lehkou dobrotu.

K jablečnému octu se do dresinku budou hodit také všechny druhy hořčice, bylinky dle chiti nebo česnek. Jablečný ocet je vhodný také pro nakládání některých druhů potravin. Zajímavá jsou například naložená vejce natvrdo nebo čím dál oblíbenější pickles, kvašená zelenina.

Balzamikový ocet či krém: Chuť Itálie


V nabídce Bzeneckých octů najdete i dva poklady z Modeny - Balsamico a Balsamico Crema.

Poslední dobou je velmi oblíbený také balzamikový ocet. Jedná se o vinný ocet vyráběný v italské Modeně ze zahušťovaného moštu vinných hroznů odrůdy Trebbiano. Svoji nasládlou kořenitou chuť získává až po několikaletém zrání v sudech.

Má velmi všetranné použití. Můžete jím zakápnout připravené ovoce, výborně ladí s různými druhy sýrů. Několika kapkami dochutíte pravé italské rizoto, výborně doladí tradiční italské caprese – rajčata, mozzarellu a bazalku, zajímavě změní chuť čerstvých jahod, které můžete podávat s čerstvým sýrem.

Skvělý je také ve formě glazé (Balsamico Crema). Je hustší, má hutnější a sladší chuť a opět jej využijete pro ochucení salátů i ovoce.

Bzenecké octy: Tradice a kvalita

Všechny výše jmenované octy (a k tomu i speciální ocet určený přímo na saláty) měly možnost vyzkoušet i naše testerky. Testovaly Bzenecké octy, které mají na našem trhu dlouholetou tradici. Jak byly spokojené?

Klasický Bzenecký ocet používám na tradiční zavařování okurek a jsem s ním vždy spokojena, proto si i ten z testovacího balíčku už na zavařování odkládám. Z balíčku mě nadchnul ocet Specialita na saláty, který jsem zkusila dát do všech možných zeleninových kombinací, moc mi chutnala zálivka na tradiční listový salát, kterého máme plnou zahradu. Jablečný ocet se mi osvědčil do luštěninových salátů. Jsem s těmito dvěmi octy nadšená, chuťově jsou báječné a nadchnuly mě i jedinečným designem. Cena za octy je rovněž víc než příznivá, chválila testerka bogape.


Speciál na saláty i jablečný ocet od Bzeneckého octa naše testerky nadchnuly.

Nejprve jsem zkusila naložit do bzeneckého octa rajčata a hříbky. Po jedné sklenici jsme celá rodina ochutnali a je to opravdu mnohem lepší než s jiným octem. Balsamico z Modeny byl delikátní ke grilovanému sýrů s rukolou. Nejvíce mi však chutnala nasládlá chuť Balsamico Crema, a to na domácí zmrzlině z malin jahod, přidala se testerka sarexy.

Všechny tři octy jsou skvělé. Vinné octy bílý i červený jsou jemné chuti, příjemné, neštiplavé vůně. Krásná barva a pěkné balení. Bílí ocet použit na zálivky ledového a míchaného salátu, červený do pikantní omáčky k masu a vinné klobásce. Dokonalá pikantní, neagresivní chuť nás všechny nadchla, i děti. Klasický ocet jsem upotřebila na ochucení čočky a kulajdy. Určitě do budoucna podpořím tyto české kvalitní produkty, napsala testerka renik.71.

Měla jsem možnost ochutnat Ocet Balsamico a Balsamico Crema. Přiznám se že s nimi nemám zkušenost a tak to byla výzva. Balsamico Crema má skvělou konzistenci, se kterou se dá moc pěkně dozdobit potravina. S obavami jsem jej dala na jahody a broskev. Je to úžasná chuť i vůně, která velmi příjemně osvěží ve vedrech. Velmi příjemně mě to překvapilo. Ocet Balsamico jsem vyzkoušela na salát z čínského zelí a mrkve a opět výborně osvěžující záležitost. Klasický Bzenecký ocet mám oblíbený hlavně na zavařování a klasické zálivky, ohodnotila testerka kolina.

Hodnocení všech testerek najdete ZDE.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Toast s gorgonzolou

(35 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

24 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
4 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat