Komentáře k článku

Nemusim. 30.06.2020

Takze stala se “chyba” a je z toho pro oba z nas prvni dite. Dnes 3.5 mesice stare. Bez nejmensich potizi jak pri porodu tak i se zdravim ditete. Ted resime jestli ockovat, neockovat, na co a kdy.. Ji je 45, mne 72. Podle clanku nesmysl, zazrak, nebo co?

Aloisie 29.06.2020

Nevím o čem tady diskutujete, proč by nemohla mít starší matka děti. Dříve se dívky vdávali v osmnácti, hned jak to šlo porodily první dítě, a pak jak se to povedlo, další děti až do přechodu. Ty plodnější, jich měli třeba i dvanáct, žádnou antikoncepci neužívaly a byli zdravé a rozhodně neměly endometria a jiné neduhy z požírání chemie. Nebyl rozdíl v tom, jestli vícečetnou rodinu má obyčejná žena nebo šlechtična. Ty bohaté si mohli dovolit kojnou, ti chudé museli kojit sami. děti se necpali od mala sušeným mlíkem a byli zdravé. Ty co nebyly, prostě zemřely v dětském věku, mnohdy jako kojenci, což zajišťovalo kvalitní a zdravou populaci. Potraty ač nepovolené, byly též, kdy už některá to dítě holt moc nechtěla. Vychovat dítě i po čtyřicítce není problém, člověk má větší zkušenost a rozhled a může dítěti zajisti lepší zázemí. mladé matky jsou mnohdy velmi nezodpovědné a radu odmítají, už z toho důvodu, že rodiny nežijí ve vícegeneračním složení a mladé maminy hledají rady spíše na internetu a u odborníků. kteří samozřejmě mají zájem získávat co nejvíce klientek a radí tak, aby to bylo v jejich prospěch a ne pacienta. Bohužel tato nezlomná víra v oficiální lékařskou vědu se týká nejen mladých matek, ale i těch starších. Problém není ve věku matky, ale jak se dokáže o dítě postarat.

Michal 27.06.2020

Je to líná verbež a nic to neumí. Proto se tak bojí matek a babiček zvlášť.

Josef 25.06.2020

Manželce nabízel lékař potrat, protože jí bylo 46 let. Těhotenství bylo neplánované, ale vše dobře dopadlo a jsme moc rádi že dnes 13ti letou slečnu máme.

xxkouckaxx 21.06.2020

já otěhotněla naštěstí 2x v pohodě , ale přechod přišel už cca v 44letech - né , že by mi to vadilo :-p

Nadka xxkouckaxx 22.06.2020

Já jsem velmi pozvolna začala ztrácet menses už v 35 letech,postupně se prodlužovaly intervaly,až kolem 45 let krvácení ustalo zcela. Ne že by mi to vadilo.:-p

Anonym 20.06.2020

tak jsem jsem jedna z těch šesti, protože můj třetí potomek přišel na svět v mých 39 letech;-)

Lůca 16.05.2020

Jejda, tak to jsem jedna z těch šťastných. Třetí potomek se mi narodil po otěhotnění přirozenou cestou ve 42 letech. Je zdravý a dělá nám jen radost.

alca 16.05.2020

take jsem to mela opacne. prvni dite v 26 po ctyrech letech simulace leky, neprobihala ovulace. druhe v 28, opet po simulaci, jen tentokrat to vyslo hned prvni mesic. A pak v 31 uplne samovolne a necekane, znovu v 40 a 45, to uz bych rozhodne necekala, ale vse v poradku, jen mam ted v 60 doma pubertaka a vysokoskolaka k tomu 3 vnoucata. takze opravdu je to u kazde zeny jine. Podotykam, ze partner je stejne stary.

Katerina Doupnikova 15.05.2020

Otehotnela jsem po 38 roce ,jeste petkrat....takze s tou plodnosti to tak cerne nevidim,paradoxne jsem byla spatne plodna jako mlada....

aster Katerina Doupnikova 15.05.2020

Sestře mé babičky tenkrát doktor řekl, že problém byl v tom, že se snažili až moc - prostě si vytvořili psychický blok a když jí potom doktor řekl, že už je asi v přechodu a na dítě už nemá šanci, oni to vzdali a - najednou otěhotněla. Stres má asi větší vliv, než jsme schopni a ochotni připustit.

Kiki 15.05.2020

K té antikoncepci bych je napsala,žepotíž je v umělém navození cyklu, takže se zamaskuje to, že žena nemá pravidelný cyklus a tudíž třeba problém s plodností. To se zjistí až po vysazenía to už se léčba nemusí povést.Mě je třeba líto těch dětí, mamince je 40, hlídací babicce 65 a z toho děcka roste malý přemoudřelý všeználek, který má strach se rozběhnout, ptože by mohl podle babičky upadnout. Co to tak pozoruji nejen u svých rodičů, kteří si před ctyřicátým rokem dali nové kolo s jinými partnery, tak ta výchova starších rodičů je opravdu jiná, sil ubývá, ozvou se různé choroby, záda bolí... nehledě k tomu, že ta hormonální smršť není dobrá i kvůli rakovině prsu, pozdní věk a stimulace během umělého oplodnění zvyšují pravděpodobnost nádoru o desítky procent. Chápu, že se třeba nepovede najít vhodného partnera, ale vyloženě oslavovat staré matky, jakoby se nic nedělo, je blbost. Spíš by stát měl podpořit mladé rodiny, aby lidi děti chtěli a neměli strach o budoucnost. To, že si někdo udělá dítě v padesáti, je bezohlednost, rodiče jsou potřeba dlouho, vznikne nám tu akorát generace, co má doma malý dítě a ještě se stará o svoje rodiče. Bohužel se tady s ivf objevil názor medicína si poradí, děti se odloží a láme se to přes koleno, chybí pokora přijmout, že se dítě nepodařilo.

aster Kiki 15.05.2020

Nemůžu s vámi souhlasit - vždycky jsem měla pravidelný cyklus a antikoncepci jsem začala užívat na doporučení doktorky - můj problém byly křeče a nepomáhalo nic - mně to pomohlo. Motáte moc věcí dohromady a evidentně v tom máte zmatek. HA není vhodná pro všechny, ale je na lékaři, aby to správně posoudil.

Kiki aster 16.05.2020

Nechápu, v čem se mnou nesouhlasíte. Já jen tvrdila, na základě rozhovoru s gynekologem, že vlivem antikoncepce se může přijít na problémy s plodností pozdě. Samozřejmě není antikoncepce vhodná pro všechny, měl by to posoudit lékař a udělat testy srážlivosti.

aster Kiki 16.05.2020

Ale já jsem vás nechtěla naštvat - já jen chtěla zohlednit, že tyto problémy jsou individuální - co někomu ublíží, druhému prospěje - bohužel lékaři jsou také jen lidé a často vycházejí ze svých zkušeností - tomu se nelze divit. Já jsem na doporučení svého (velmi dobrého gynekologa a jsem u něj dosud) kdysi zbytečně přibrala 10kg jen proto, že mě přesvědčil, abych dobrala antikoncepci, která mi nesedla...a každému HA opravdu nesedí - je třeba dělat testy nejen na srážlivost, ale i jaterní a biochemku vůbec - protože i mladá žena může mít problémy, o kterých zatím neví - bohužel ne každý gynekolog je tak důsledný.

Siraellen 15.05.2020

zatím neplánuji

ovace 15.05.2020

už mám splněno

ovace 15.05.2020

už mám splněno

ovace 15.05.2020

už mám splněno

Katka 15.05.2020

Blbost, otěhotněla jsem ve 40 letech a na první pokus. Dokonce jsem ani nevěděla, kdy mám plodné dny. Jen jsme si s manželem nedli pozor. Do té doby jsme si stále říkali, že máme čas.Těhotenství naprosto bez jediné komplikace. Všechny testy na perfektní jedničku. V porodnici si dělali legraci, že zase za 4 roky. Nikdy jsem nebrala antikoncepci a nechodila ani k ženskému lékaři, začala jsem až v těhotenství. Mé dítě se narodilo naprosto zdravé, váha 3,8 kg, dokonce nemělo ještě ani antibiotika. Je mu 8 let.

Mia 15.05.2020

Ona to má sice každá žena jinak, ale žena, která je zdravá a od 15ti bere antikoncepci do 30ti let, pak vždy končí na klinice, protože své zdraví zahodí. Protože potlačuje svoje ženství 15 let a najednou jí dojde, že hodiny tikají. To, co nás dělá ženou, je právě to, že můžeme darovat život. Že můžeme udělat zázrak. Ale ženy se téhle možnosti dobrovolně vzdávají a ignorují ji a pak se diví, že už ženou být nemohou. Každý máme své důvody, proč odkládáme nebo neodkládáme, ale je to vždy jen a jen naše zodpovědnost. To že někdo může mít v 46 dítě a někdo nemůže, má své důvody. A to že naše sousedka může, neznamená, že já budu moct taky. Ano, dříve ženy rodily od 18 do 50. Ale taky mohly. Protože nebraly antikoncepci a nevzdávaly se svého ženství. Většina neplodnosti je způsobena právě antikoncepcí. Tím, že ji pijeme ve vodě, jíme s jídlem, i ty, které ji nebereme. Číst články a psát pod ně, že je to blbost, protože mě se to náhodou povedlo v tolik a tolika je čistě jen neznalost a nevážení si daru, který nám, ženám, byl dán. Čím je žena starší, tím hůře bude těhotenství snášet, tím méně bude mít síly, tím hůře bude snášet pečování o dítě, tím hůře bude shánět práci po mateřské, tím hůře se jí bude s dítětem komunikovat v budoucnu, protože od něho bude o spoustu let daleko, tím větší šance, že její dítě zůstane samo v tom nejzranitelnějším věku... Ale ano, má to i své výhody, stejně jako vše má dvě strany. Nejlepší čas mít dítě je čas, kdy se žena probudí a cítí uvnitř "chci dítě". A když ta touha vychází se srdce a ne z hodin, není nikde problém :) všechno funguje na základě našeho mozku. Nikdo ti nemůže říct, kdy musíš nebo nesmíš. Být ženou je jen tvoje rozhodnutí :) a můžeš se rozhodnout kdykoli chceš. Jen musíš přemýšlet taky dopředu

aster Mia 15.05.2020

S antikoncepcí je to taky individuální - já jsem ji brala přes 20 let jednak proto, abych se zbavila každoměsíčních křečí a zbytečně silného krvácení a pak proto, že jsem nechtěla mít 10 a více dětí - moji plodnost to nijak neovlivnilo - podruhé (HA jsem užívala cca 5 let) jsem otěhotněla 3 týdny po vynechání HA. Každá žena je jiná a nemá smysl strkat všechny ženy do škatulek jen proto, že to podle statistiky tak vychází - statistika není přírodní zákon.

K. 15.05.2020

Zvláštní, jak si mnoho žen myslí, že tyto články jsou blbost a strašení. Ve 27 letech jsem se začala snažit o dítě, ve 29 letech mi diagnostikovali předčasnou menopauzu. Do této chvíle mám menstruaci naprosto pravidelnou na den. Biologické dítě mít už nikdy nebudu, začala jsem se snažit pozdě. Jo, jedna z tisíce, ale i takových žen je dost. Stačí se podívat, kdo centra navštěvuje. Zdaleka to nejsou jen páry 40+.

bububu K. 15.05.2020

Tak samozřejmě, že se to stává a stále častěji, ale to neznamená, že se jedná o všeobecný problém. Já taky neumím čínsky, ale to neznamená, že nikdo neumí čínsky - zvrácená logika. Samozřejmě vaše osobní zkušenost je bolestivá, ale jedná se o "chybu" na vaší straně. Genetickou, fyziologickou, špatný životní styl, nevhodná strava pro vaše tělo, nevhodná pohybová aktivita, znečištěné životní prostředí, nevhodné dlouhodobé psychické rozpoložení, chemické látky z prostředí a stravy, které vás sterilizovaly, prodělané nemoci, léky... To vše je nezměřitelné a nedá se zahrnout do žádných statistik, ale prostě existuje, a ženy jako vy s tím musí statečně bojovat. Ale "chyba" NENÍ pravidlo, nemoci otěhotnět v 27 není normální, jedná se o patologii. Odjakživa se rodilo od 16 do skoro 50, nikdo to neřešil, ženské tělo je na to přizpůsobené a pokud funguje vše jak má, úplně v pohodě je z toho první a zdravé dítě i po čtyřicítce. Takže klid, kdo otěhotní v 25, zvládne to s vysokou pravděpodobností i o dvacet let později. Kdo má problému už okolo dvacítky, ten to už nijak neuspěchá. To jenom kliniky těžce vydělávají... Místo toho poradit, vypnout na pár měsíců, zapomenout na práci, stres, přestěhovat se do přírody, začít jíst jen to, co tě čistí, začít sportovat s láskou ke svému tělu, opustit chemii...a jestli je nějaká malá šance, tak to třeba vyjde...

K. bububu 15.05.2020

O všeobecný problém se jedná právě proto, že čím dál tím více párů má problém s početím. Zdaleka za vše nemůže jen věk, ale je to jeden ze zásadních faktorů. Neříkám, aby měli všichni děti ve 25, ale ve 40 už je na spoustu věcí pozdě a není dostatek času na řešení. I pojišťovny přispívají na umělé oplodnění jen do 39 let a úspěšnost dle věku je taky fakt. Buďte ráda, že jste měla štěstí. ;-)

Ejky 15.05.2020

Běžte do háje s podobnýma článkama. Jen to vytváří tlak na ženy, které děti chtějí, ale mají psychický blok - který za neplodností velmi často stojí. Starší ženy, které se o miminko pokoušejí, jsou často onálepkovány jako "kariéristky". Ale o tom, že za tím spíš stojí problém najít si partnera, který by touhu po dítěti sdílel, to nenapíšete. Řada dnešních mužů jsou nezodpovědné děti, které se splození potomka bojí, aby jim náhodou neukradl pozornost od ženy, aby jim nesebral pohodlí a pod. Partnerku si našli, aby jim nahradila mámu a když přijde do rodiny potomek, je to to samé, jako kdyby se jim narodil sourozenec, za kterého musejí nést zodpovědnost.

Osobní zkušenost Ejky 16.05.2020

To jistě píšete o dnešních mladých mamáncích cca +/- max. do 30let!Já mám s manželkou 2dospělé potomky.Spřítelkyní máme poměr bezmála 16let a posledních 8let se pokoušíme o společné(protože čekala až její 2vě odrostou.2hé s manželem prý udělala"omylem"!(On oněj ani první roky nestál)!Což se mě nelíbilo(že si ho dělá z někým kdo ani nechce) a šílel jsem ztoho(koukal jsem do hlavně a rozpočítaval ententýky,jestli to mám zmáčknout a vymalovat strop,Vyšlo to na nezmačknout(Tak dnes tady ještě píšu.),Ttrpělivě jsem to 8let kousal.Pak tedy že mě miluje a nechce o mě přijít a že tedy konečně chce i "naše".Teď je to už jak jsem psal 8let společné peklo na zemi,kdy to zkoušíme každou periodu!Já šílím 15let a ona 8let(žeto teď už nejde)tak zas koukám občas do toho laufu a přemýšlím jestli mám začít zas rozpočítávat.Tak pokud si to chce někdo taky"užít",tak se může držet toho,že to i po 40cátých jde vpohodě.Mě 49 jí 44.

bububu 15.05.2020

Strašení lidí, aby rychle a zběsile plodili státu další dělníky a konzumenty. Bez problémů jsem poprvé otěhotněla na první a jediný pokus ( přirozeně, dle přírody, jen umět zjistit a propočítat ovulaci ) ve 42 letech, těhotenství pohodové, porod také, "malému" je 16 a zdravý jako dub. Jeho sestřičku jsme si pořídili v mých 46 let, zase bezproblémově, tentokrát to vyšlo na třetí pokus. Prababička měla posledního potomka ve 49 a nikdo to tenkrát neřešil, bylo to běžné rodit od 17 do 50...

kamila76 15.05.2020

Také myslím, že to je genetika a u každého jinak.

Podmínky a pravidla pro vkládání příspěvků. Diskusní příspěvky vyjadřují názor jejich pisatelů a redakce za ně nenese zodpovědnost. Redakce si vyhrazuje právo smazat příspěvek nebo obrázek, který obsahuje vulgární výrazy či fotografie, urážky nebo jinak odporuje dobrým mravům a zákonům ČR. Odstraněny budou opakovaně vkládané vzkazy, stejně jako odkazy, které se netýkají tématu nebo obsahují neplacenou reklamu.

Zdarma produkt k testování!

Staň se testerkou!

Reklama

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat