Ženy mají před chřipkou ochránce jménem estrogen

Zima s sebou přináší řadu respiračních virů, bakterií a nachlazení. Ta letošní se od těch předchozích liší, neboť se svět ještě navíc zabývá pandemií koronaviru. Posilujete svoji imunitu dostatečně? Pokud chcete mít jistotu, podpořte produkci estrogenu!

Estrogen je primární ženský pohlavní hormon, který zajišťuje funkci celého ženského reprodukčního systému. Jeho hladina začne stoupat v pubertě a s postupujícím věkem klesá. Mezi jeho funkce patří i vliv na rychlost metabolismu a spalování tuků, kontrola hladiny cholesterolu v krvi a podpora zdraví kostí. Nová studie však odhalila, že estrogen také chrání ženy před chřipkou, neboť má antivirové vlastnosti a působí proti virům HIV, ebole a hepatitidě. Počítat s ním můžete i v případě zrádné chřipky.

Recept na každoroční hrozbu?

Chřipka je vysoce nakažlivé respirační onemocnění s vysokou mortalitou. V přepočtu na počet obyvatel EU je to 40 000–220 000 úmrtí během jedné chřipkové sezony. Virus chřipky infikuje a způsobuje nemoci vstupem do buňky a vytvářením kopií sebe sama v hostitelské buňce. Po uvolnění z infikovaných buněk se virus může šířit tělem a mezi lidmi. K tomu však vůbec nemusí dojít. Tedy pokud jste žena.

Překvapivá výhoda ženství

Když vědci izolovali primární buňky přímo od pacientů, aby identifikovali pohlavně specifický účinek estrogenů, zjistili, že ženy, které v rámci hormonální substituční terapie, tedy při léčbě neplodnosti či snižování dopadů menopauzy, mají zvýšenou hladinu estrogenů, jsou během sezonních chřipkových epidemií lépe chráněny. Proto doporučují estrogen zvlášť v zimních měsících přirozeně navyšovat. Který z těchto způsobů si vyberete?

Potraviny, které neodmítnete

Mezi příjemné způsoby, jak mít v těle estrogenu víc, patří konzumace červeného vína. Stačí jedna sklenička denně! Účinná látka ve víně –resveratrol – je však přítomna také v hroznové šťávě, hroznech, rozinkách, a dokonce i v arašídech, takže pokud alkoholu zrovna neholdujete, máte k dispozici i jiné alternativy. Hledejte i mezi kořením. Třeba taková kurkuma obsahuje fytoestrogeny, takže pokud do jídla přidáte půl čajové lžičky koření, slušně podpoříte produkci fytoestrogenů. A to se zvlášť v zimě počítá.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:40
7 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:00

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat