Aromaterapií k lepším pracovním výkonům

Šéf si neodpustil narážku na to, že vaše produktivita má zřejmě neplacené volno? Nenechte se vykolejit. Až si přičichnete k esenciální borovici, bergamotu nebo rozmarýnu, všechno bude jinak!

Čtvrtinu svého života. Přesně tolik času průměrný člověk stráví v práci. Jako by to už tak nebylo dost náročné, musí se tam navíc „popasovat“ s faktory, které více či méně ovlivňují jeho zaměstnaneckou výkonnost. Někoho rozptyluje nevyhovující teplota vzduchu a slabé osvětlení, jiného zase hlučný kolega či zastaralé vybavení. Buď jak buď, jakékoli nepohodlí se na motivaci, kreativitě a dost možná i výplatní pásce negativně projeví. Co s tím? Chce to mít v rukou, respektive pod nosem, ty správné voňavé pomocníky!

Změna na první nádech

Aromaterapie se jakožto odvětví alternativní medicíny točí hlavně okolo esenciálních olejů. Jejich molekuly prostřednictvím inhalace nejprve vstupují do nosních sliznic, odkud putují přímo do plic a pronikají do krve. Oběhová soustava je poté dopraví do mozku, kde se porozhlédnou v limbickém systému a pokračují do centrální nervové soustavy. Tam mohou získat moc i kontrolu třeba nad úzkostí, špatnou náladou nebo nespavostí. Nebo „děravou“ pamětí a stávkující produktivitou! Které konkrétní oleje jsou k tomu jako stvořené?

Borovice

Borovice má sladkou, lehce terpentýnovou vůni, což z ní dělá příjemnou součást pracovního kolektivu. A vlastně nejen to. Obsažené aromatické složky posilují dýchací funkce, díky čemuž přispívají k lepšímu okysličení mozku. Zároveň bojují proti únavě, dodávají sebedůvěru a pozitivně působí na vytrvalost.

Bergamot 

Nevíte, jak si takový bergamot představit? Jde o ovoce velikosti pomeranče, co tak nějak náhodou získalo barvu citronu. Z této hříčky přírody se získává esenciální olej, jenž by podle odborníků mohl být povinnou výbavou každého zaměstnance. Uklidňuje totiž při nervovém vypětí, podrážděnosti i nervozitě, zatímco upevňuje paměť a urychluje rozhodování.

Rozmarýn

O rozmarýnovém pokladu je známo, že tlumí bolesti. Na to by mohla „slyšet“ namáhaná záda, která se hrbí u počítače. Inhalace této bylinkové spásy také stimuluje mentální a kognitivní funkce, takže nakopne kreativitu a soustředění „natotata“. Nelze opomenout ani to, že snižuje produkci stresových hormonů.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Rajská omáčka

(1 hlasů)

Lasagne

(2 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

8 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:50
3 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:03
3 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat