Správně si vyčistit uši umí málokdo

Vatové tyčinky jsou výbavou snad každé domácnosti. Používáme je velmi často, ačkoli podle lékařů nejsou pro čištění uší vůbec vhodné. Jak bychom měli ušní hygienu provádět správně a bez obavy, že si ještě více uškodíme?

Na vatové tyčinky zapomeňte

Vatové tyčinky jsou určeny pro čištění vnějšího boltce ucha. Přesto je mnoho lidí využívá i k odstraňování mazu nahromaděného hluboko v ušních kanálcích. Jediné, čeho tím však dosáhneme, je zatlačení ušního mazu dále do ucha, což může vést ke zhoršení sluchu a úporným bolestem. Na druhou stranu, nebudeme-li čistit uši vůbec, dojde časem k nahromadění mazu a vytvoření jakési zátky, tudíž je důležité udržovat ucho v čistotě. Jak toho ale docílit?

Proč se ušní maz hromadí?

Maz v uchu vzniká jako přirozená ochrana vnitřního ústrojí ucha. Pokud je ho ale moc, může natropit více škody, než užitku. Maz se z uší dostává přirozenou cestou tehdy, když mluvíme nebo žvýkáme jídlo. Někdy to ale nestačí. Lidé, kteří často používají sluchátka, jsou ke tvorbě nadměrného množství mazu náchylnější než jiní. Kromě toho, že ucho vytváří více mazu, se společně se sluchátky do uší dostává také špína, odumřelá kůže a jiné nečistoty, které společně s mazem vytvoří tuhou hmotu.

Jak bezpečně čistit uši?

Čištění uší stačí provádět jednou za dva týdny. Namísto vatových tyčinek však dejte přednost speciálním roztokům, které zakoupíte v lékárně. Jimi se ucho vypláchne, roztok maz rozpustí a ten odteče pryč. Zvenku stačí ucho pravidelně umývat vlhkým ručníkem. K vyčištění vnitřní části ucha se nabízejí také ušní svíčky. Jde o kornoutky tvořené gázou a parafínem, které se jedním koncem zasunou do sluchovodu, a širší konec se zapálí. Pomocí komínového efektu se maz v uchu uvolní a je vytlačen do sběrného pohárku uvnitř svíčky. Lékaři jsou však k použití ušních svíček nedůvěřiví a názory se různí.

Nejlepším způsobem je pravidelná návštěva ušního lékaře. Toho bychom měli navštěvovat alespoň jednou za půl roku, což ale většina lidí nedělá. Často k němu naše kroky vedou jen tehdy, máme-li nějaký problém. Odborné odstranění ušního mazu však patří mezi úkony, které bychom měli dělat pravidelně.

Zaměřte se na prevenci

K tomu, abyste předešli zanesení sluchovodů a bolestem uší, šelestům apod. dbejte na pravidelnou a šetrnou hygienu uší. Nezapomínejte však ani na čištění sluchátek nebo ušních naslouchadel, které bývají častou příčinou nadměrného zanášení uší.






Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Brusinková čokoláda

(24 hlasů)

Snídaně pro dva

(17 hlasů)

Srdíčkový koláč

(30 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat