Sonický kartáček nebo elektrický kartáček – který je nejlepší, jaký si vybrat?

Vyčistit si zuby je pro nás stejnou samozřejmostí jako sníst snídani. Jedná se o základní hygienický návyk, který pomáhá udržet dutinu ústní v dobré kondici. Zuby si můžeme čistit běžnými manuálními kartáčky nebo pomocí technologicky vyspělých elektrických kartáčků. Ty druhé jmenované se stávají stále oblíbenějšími a doporučují je odborníci. Tento typ kartáčků dělíme na elektrické s malou kulatou hlavicí, tj. oscilačně-rotační, a sonické kartáčky. Čím se tyto dva přístroje liší? Na jakém principu fungují? Je lepší vsadit na model s kulatou hlavicí, nebo na sonický?

Sonický kartáček: Jak funguje? 

Hlavice tohoto kartáčku má podlouhlý aerodynamický tvar připomínající manuální kartáček. Pohybuje se ze strany na stranu s frekvencí od 31 tisíc pohybů za minutu, což výrazně přesahuje počet pohybů, které lze provést při klasickém čištění manuálním kartáčkem, a právě proto je schopna odstranit více bakteriálního plaku než pomocí manuálního kartáčku.

Kartáček má za cíl rozpad zubního plaku, odstranění skvrn a usazenin z povrchu skloviny, stejně jako důkladné vyčištění i těžko přístupných míst. Takového výsledku pomocí manuálního kartáčku dosáhnout nelze — lidská ruka není schopna provádět tak rychlé a specifické pohyby.

Je třeba si uvědomit, že při použití sonického kartáčku se doporučuje použít další pohyb rukou – vertikálně směrem od dásně – jako u manuálního kartáčku. Vibrační pohyb hlavice kartáčku ze strany na stranu nejdříve bakteriální plak naruší. Aby bylo možné usazeniny účinně odstranit, je třeba je mechanicky odstranit.

Jak funguje elektrický kartáček s malou kulatou hlavicí?

Kulatá hlavice elektrického kartáčku provádí 3D pohyby, takže se snadno dostane ke všem partiím chrupu. Vlákna kartáčku velmi přesně obklopují každý zub zvlášť, takže ani zadní, větší zuby síle tohoto přístroje neodolají. Pohyb hlavy, který se zde používá, se účinně přenáší a zároveň odstraňuje usazeniny a bakteriální plak ze zubů. Kartáček je také účinný při čištění mezizubních prostor. Když jej zapneme, tak stejně jako u výše popsaného sonického kartáčku, uslyšíme zvuk a ve směsi slin a pasty spatříme spousty bublinek. Elektrické kartáčky s kulatou hlavicí mohou pracovat ve 2D nebo 3D technologii. Co to znamená? Modely 2D provádějí oscilačně-rotační pohyby, zatímco 3D oscilačně-rotační pulzační. Hlavice 2D kartáčku se pohybuje střídavě zprava doleva v rozmezí 45 stupňů. Kromě toho vibrují také samotná vlákna a díky tomu se plak odstraňuje snadněji. Naproti tomu 3D kartáčky, to znamená ty, které využívají oscilačně-rotační pulzační pohyb, dokážou kromě dvou výše uvedených funkcí ještě pulzovat (pohybovat se dopředu a dozadu).

Taková kombinace pohybů výrazně omezuje usazování zubního kamene, a redukuje tak počet zákroků u zubaře, které s tím souvisejí. Pravidelné používání elektrického kartáčku s kulatou hlavicí průběžně eliminuje přebytečný zubní plak. Přístroje nejznámějších značek s 3D technologií generují 20 až 48 tisíc pulzních pohybů za minutu. Naproti tomu 2D modely pracují s frekvencí až 10,5 tisíce oscilací a rotací za minutu.

Sonický kartáček, nebo elektrický kartáček s kulatou hlavicí?

Všechny kartáčky napájené bateriemi provádějí mnohem více čisticích pohybů ve srovnání s manuálním kartáčkem a jejich používání je bezpečné a pohodlné. Existují však i aspekty, které je odlišují. Nejdůležitější je především tvar hlavice, způsob, jakým se pohybuje a technika používání. Věc, které si povšimneme na první pohled, je samozřejmě tvar hlavice.

Musíme si uvědomit, že tvar hlavice má zásadní význam v boji proti zubnímu plaku. Elektrické kartáčky s kulatou hlavicí se přizpůsobí tvaru každého zubu a bez problémů dosáhnou do mezizubních prostor. Jejich tvar se podobá profesionálním zubařským nástrojům. Naproti tomu hlavice sonických kartáčků je k nerozeznání podobná té u manuálních kartáčků. Její podlouhlý tvar přilne k několika zubům současně.

Nicméně, hlavice sama o sobě není všechno, záleží také na použité technologii, tedy na způsobu, jak se tato hlavice pohybuje.

Jak sonické kartáčky, tak i ty s kulatou hlavicí vydávají zvuky a vytvářejí spousty bublinek ve směsi slin a pasty. U obou typů je nejúčinnějším zdrojem čisticí energie působení vláken přímo na čištěný povrch zubu. Největším rozdílem mezi nimi je tvar hlavice, to, jak přilne k povrchu zubu a typ pohybů, které provádí. U sonického kartáčku máme obdélníkovou hlavici, která pokrývá více než jeden zub a pohybuje se vibračním pohybem ze strany na stranu. Při používání tohoto typu kartáčku je třeba provádět další pohyb rukou – vertikálně směrem od dásně, podobně jako u manuálního kartáčku. U elektrických kartáčků s kulatou hlavicí pokrývají vlákna každý zub zvlášť a dosáhnou i do mezizubních prostor. V případě 3D technologie rozbíjí pulzační pohyb bakteriální plak a oscilačně-rotační jej odstraňuje díky tomu, že pracuje podél linie dásní, což je zárukou jemné a bezpečné péče o tyto tkáně. Technika použití je velmi jednoduchá – žádné zbytečné pohyby. Stačí jemně přiložit koncovku k zubu, počkat cca 1,5 vteřiny na každém z jeho povrchů a je to hotovo!

Přesnější přiléhání ke každému zubu zvlášť a jemná a účinná práce vláken přináší vynikající výsledky. Jak ukazuje mnoho klinických studií, odstraňuje malá kulatá hlavice elektrických kartáčků více bakteriálního plaku a účinněji snižuje krvácení dásní než sonické varianty.

Nejlepší sonické a elektrické kartáčky s kulatou hlavicí

Z elektrických kartáčků s 3D technologii doporučujeme model Oral-B Genius X 20100S. Tento model je vybaven inteligentním systémem čištění zubů Oral-B s nejnovější technologií ochrany dásní. Zubní kartáček má zabudovanou kontrolu síly tlaku, která pomáhá posoudit, jak tvrdě tlačíme na hlavici a signalizuje, když si čistíme zuby příliš intenzivně. Pokud náhodou nějakou oblast v ústech vynecháme, přístroj nás na to upozorní díky další funkci detekce polohy.

Pokud máte zájem o sonické modely, podívejte se blíže na Oral-B Pulsonic Slim Luxe 4500. Toto zařízení zaručuje zdravější dásně již za 4 týdny! Sonický kartáček je malý, takže se pohodlně vejde do ruky a můžete si ho vzít s sebou na cesty. Jeho výhodou je neuvěřitelná lehkost.

Jak si čistit zuby sonickým nebo elektrickým kartáčkem?

Jeden i druhý typ kartáčku čistí zuby důkladněji než manuální kartáček. Princip pohybu jejich hlavic je však jiný, takže se způsob jejich použití poněkud liší. Pokud se rozhodneme pro elektrický kartáček s kulatou hlavicí, pak při čištění jednoduše přikládáme hlavici s pastou postupně ke každému zubu zvlášť. Žádný další pohyb není nutný. Když vyčistíme jeden zub, přesuneme hlavici na další a znovu chvíli přidržíme. Čištění začínáme od vnějších povrchů a pak se přesuneme k vnitřním a žvýkacím plochám.

Sonický kartáček musíme při čištění pomalu posouvat po povrchu zubů pod úhlem 45 stupňů. Navíc by se měl zároveň provádět jemný vertikální pohyb směrem od dásně, aby se zvýšila účinnost čištění. Tento způsob čištění zubů se podobá klasickému způsobu při použití běžného manuálního kartáčku.

Ať už si vybereme kterýkoli z těchto modelů, nezapomínejme si vždy čistit zuby zhruba dvě minuty a nejméně dvakrát denně (ráno a večer před spaním). Po čištění zubů je třeba důkladně opláchnout hlavici vodou a nechat uschnout. Nezapomínejme také přístroj pravidelně nabíjet. Nejlepší modely mohou vydržet na jedno nabití i více než 2 týdny. V návodu k našemu kartáčku jistě najdeme přesné pokyny pro náš model.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat