Ženy se opravdu dožívají vyššího věku než muži

Dlouhověkost? Ta je přisuzována spíše něžnému pohlaví. Podle vědců je to proto, že je odolnější a bez větších problémů zvládne překonat i hladomor nebo nebezpečnou epidemii!

Lidé se elixír dlouhověkosti snaží nalézt již od nepaměti. Jenže! Vypadá to, že ženy ho moc dobře znají, protože muže přežívají o mnoho let. A prý to tak bylo vždycky! Jsou snad silnější? Nebo je jejich DNA nějak vzácné? Možná od obojího trochu.

Čísla ani historie nelžou!

Američtí vědci z Duke University School of Medicine provedli velice zajímavou studii. Důkladně analyzovali historická data úmrtnosti, a to zejména takových populací, které zasáhly nějaké katastrofy. Zaměřili se tedy na oběti hladomoru, epidemie spalniček, moru, tropických chorob i otroctví, jež bylo na počátku 19. století ve většině zemí naprosto legální. Finální analýza pak jednoznačně prokázala, že i když tyto události podstatně snížily průměrnou délku života obou pohlaví, ženy své partnery přežívaly v průměru o téměř čtyři roky.

Tajemství přírody?

„Naše získané poznatky jsme rozdělili i podle věkových skupin, díky čemuž jsme zjistili, že první velké rozdíly začínají už u novorozenců a kojenců. Dívky již v minulosti byly oproti chlapcům houževnatější a přizpůsobivější, a to i v těch nejtvrdších podmínkách. Příliš se na tom nezměnilo ani v dnešní moderní době,“ vysvětluje spoluautor studie a vědecký výzkumník James Vaupel, jehož specializací je biodemografie a stárnutí obecně. No dobře, ale to pořád ještě nevysvětluje ten hlavní důvod. Ovšem na ten si asi budeme muset ještě nějakou chvíli počkat, protože s rozluštěním této záhady si nevědí rady ani sami odborníci.

Za všechno asi mohou hormony

„Odlišnost v průměrné životnosti obou pohlaví nelze objasnit behaviorálními a sociálními aspekty. Naše hypotéza se odvíjí od toho, že výhody žen zřejmě spočívají v biologických faktorech, jako je například genetika nebo úroveň hormonů. Třeba takový estrogen prokazatelně zvyšuje imunitní ochranu těla před infekčními chorobami, což by mohlo mnohé vysvětlit,“ uzavírá vědec James Vaupel.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Rybí karbanátky

(4 hlasů)

Tacos s lososem

(2 hlasů)

Pstruh s rajčaty

(3 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek 19:52
1 Příspěvků
Poslední příspěvek 19:49
2 Příspěvků
Poslední příspěvek 19:19

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat