Dopřejte si pocit rozkoše i z obyčejných věcí

Z čeho máte největší radost, co vás vzrušuje a dokonce uspokojuje – téměř či dokonce stejně jako kvalitní milování? Postelové hrátky se dají nahradit něčím, co má podobný efekt, tak ochutnejte rozkoš z šálku nebo z tenisek!

Sex je základní biologickou a fyziologickou potřebou, bez které by nebyly naše prababičky a babičky našich prababiček. Je to touha, hnací motor, kratochvíle a někdy i nutnost. Sex kupříkladu zmírňuje stres a po orgasmu se do těla vyplavují hormony, které se starají o pocit potěšení, rozkoše i sounáležitosti (jmenovitě jde o dopamin a oxytocin). V souvislosti s uspokojením se sex zmiňuje nejčastěji, přitom existují i další věci, které si pohrávají s našimi emocemi a pocity. Které to jsou a po čem se můžete cítit podobně jako po bouřlivé noci?

Jídlo a pití

Energie a živiny udržují organismus v chodu a podporují jeho aktivity. Po některých dobrotách se cítíme lépe než po těch ostatních. Kupříkladu taková čokoláda, tedy sladkost králů, obsahuje celou řadu látek, jež dokáží lidský organismus povzbudit, ale i pozitivně naladit až uspokojit – leckdy srovnatelně se sexem.

Spánek

Ze studie, kterou provedli vědci z britského Národního centra pro sociální výzkum (National Centre for Social Research), vyplývá, že bez kvalitního spánku člověk nefunguje, není spokojený a pozitivně naladěný. Někteří lidé, minimálně několikrát za život, radši spánku dají přednost před ostatními potřebami. Noční odpočinek regeneruje buňky, osvěžuje a přispívá k celkové pohodě.

Zvědavost a překonávání hranic

Zvědavost je výsledkem přirozené touhy zlepšit okolnosti nebo uspokojit nutkavou potřebu po informacích. V případě, že dosáhnete svého cíle, tedy kýženou informaci získáte a splníte svůj úkol, dočasně se zvýší hladina hormonu testosteronu, který přispívá k pocitu štěstí a uspokojení. „Jo, jsem prostě nejlepší!“ Už jen po přečtení téhle věty se v těle odehrávají jisté pozitivní procesy…

Pohyb

Aerobní cvičení, plavání či cyklistika jsou strůjcem zvýšené produkce serotoninu a endorfinů neboli hormonů štěstí. Fyzická aktivita tak dodává energii, přispívá k radosti a vnitřnímu klidu. Hodina v lese při běhu se emočně klidně vyrovná výbornému sexu s bouřlivým orgasmem. Nebo si to nemyslíte?

Láska

Fenylethylamin (droga zamilovaných) a oxytocin, který se vyplavuje při fyzickém kontaktu, jsou hlavním strůjci pocitů štěstí, přívalu energie, ale i zklidnění a uspokojení. Máte-li po svém boku někoho, koho milujete, dochází k naplnění z blízkosti a sdílení života s tím druhým – bez ohledu na to, jestli s ním spíte.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

7 Příspěvků
Poslední příspěvek 16:26
2 Příspěvků
Poslední příspěvek 16:14

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat