Kosmetické produkty mohou obsahovat škodlivé chemikálie

Když si myjete vlasy šamponem, riskujete migrénu i zánět středního ucha. S každým odlíčením zase jdete naproti rakovině. Neškodný prý není ani deodorant, který může zapříčinit neplodnost. Jak velkou pozornost věnujete složení vaší kosmetiky?

Najít někoho, kdo by nikdy nepoužíval žádné komerční zkrášlující prostředky, by bylo asi hodně těžké. Tedy alespoň v západních zemích, kde je péče o zevnějšek populační prioritou. Opravdu jsou ale  všemožné šampony, hydratační krémy, omlazující séra, make-upy, laky na vlasy nebo parfémy zcela bezpečné?

V jakém světě to vlastně žijeme?

Zatímco my pečujícím produktům bezmezně věříme, někteří odborníci o jejich nezávadném složení dost pochybují. Třeba ti z americké agentury FDA, což je Úřad pro kontrolu potravin, doplňků stravy, léčiv, kosmetických přípravků a lékařských přístrojů, tvrdí, že mohou skrývat tyto škodlivé chemikálie! A rozhodně se prý nejedná o žádné výjimečné případy…

Butylhydroxytoluen  riziko rakoviny

Butylhydroxytoluen známý pod zkratkou BHT je potravinářský antioxidant. To zní jako něco, co je v pořádku, že? Zdání ale klame. Tato krystalická látka syntetického původu zastává funkci konzervantu, jež zabraňuje oxidaci a žluknutí. Objevuje se třeba v odličovačích a zvlhčujících pleťových tonikách. Vědecké studie si ji často spojují s rizikem nádorových onemocnění i poruchami endokrinního systému.

Formaldehyd  původce migrény

Světova zdravotnická organizace označila formaldehyd za nebezpečný karcinogen již před mnoha lety. Je až k nevíře, že podle ní ho stále obsahuje jeden z pěti kosmetických produktů. Nejčastěji se prý jedná o šampony, kondicionéry, tekutá mýdla, sprchové gely i pěny do koupele. Tato sloučenina dráždí dýchací cesty i oční spojivky, přičemž bývá příčinou kašle, migrény, malátnosti, zánětů středního ucha i atopického ekzému.

Dibutylftalát – hrozba neplodnosti

Experti varují i před chemikálií, která se nalézá v deodorantech a lacích na nehty. Dibutylftalát v těchto výrobcích nemusí být pevně vázán, ovšem může se do nich během řady výrobních procesů uvolňovat. Doslova toxický je pro reprodukční orgány, takže se dává do přímé souvislosti s neplodností. Vážně si něco takového vtíráme do podpaží a pochvalujeme si celodenní pocit svěžesti?







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

4 Příspěvků
Poslední příspěvek 1:18
3 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:59
8 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:50

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat