Malá sukně nemusí nutně znamenat hloupých pár kil navíc

I když patří mezi nejzákeřnější nádorová onemocnění, o rakovině vaječníků toho většina lidí moc neví. Přečtěte si desatero odpovědí na ty nejdůležitější otázky.

Co je rakovina vaječníků?

Rakovina vaječníků je sedmou nejčastější rakovinou a osmou nejčastější příčinou úmrtí na rakovinu u žen na světě. Diagnózu si každý rok vyslechne více než 900 žen v ČR. 600 z nich na následky onemocnění zemře.

Jaké jsou prvotní příznaky?

Jde o zhoubné onemocnění, které se stejně jako některé další typy nádorů dlouho výrazně neprojevuje. Nádor vznikající v prostoru břišní dutiny má prostor růst poměrně dlouhou dobu, než začne svým objemem fyzicky tlačit na okolní tkáně a orgány. Prvotním příznakem, který popisuje shodně většina žen, je zvětšování objemu břicha, takzvaný syndrom malé sukně.

Jaké další signály bych neměla podcenit?

Nebezpečí rakoviny vaječníků spočívá také v tom, že většina příznaků je snadno zaměnitelná za méně vážné zdravotní potíže. Proto neváhejte navštívit svého lékaře, když trpíte zvětšeným objemem a bolestmi břicha, nechutenstvím, nadýmáním, pálením žáhy a nevolností. Nezřídka se dostavuje také časté močení, zácpa a poruchy menstruačního cyklu.

Je rakovina vaječníků dědičná?

Dědičnost hraje velkou roli. Nedědí se však samotný nádor, ale zvýšená pravděpodobnost onemocnění. Může za ni mutace v genech BRCA1 a BRCA2, kterou trpí každý osmistý Čech – ženy i muži. Ženy s touto mutací mají až třicetkrát vyšší riziko vzniku rakoviny vaječníků, ale také desetkrát vyšší riziko, že onemocní rakovinou prsu. Jestliže máte v rodině ženy, které těmito nádory onemocněly, promluvte si se svým lékařem o možnosti genetického testování.

V jakém věku se nejčastěji onemocnění projevuje?

Nejčastěji se onemocnění objevuje ve věkové skupině pacientek mezi 55–75 lety, výjimkou ale nejsou ani mladší pacientky.

Jaká je prevence?

I přes pokročilost moderní medicíny zatím neexistuje prevence, která by snížila riziko onemocnění. Avšak u žen s potvrzenou mutací v genech BRCA1 nebo BRCA2 jsou možné preventivní operace, které riziko minimalizují. Jedná se o odstranění vaječníků a vejcovodů, případně také dělohy.

Má na riziko onemocnění vliv, jestli má žena děti?

Těhotenství a kojení znamená menší počet proběhlých ovulačních cyklů, čímž klesá pravděpodobnost vzniku nádoru vaječníků.

Jaká je léčba?

Rakovina vaječníků je léčena operativně a pomocí chemoterapie. Léčebné postupy v posledních letech prošly zásadním vývojem a jsou často kombinovány s biologickou léčbou. Průlom v léčbě jsou takzvané PARP inhibitory, které mohou zabránit návratu onemocnění nebo recidivu významně oddálit.

Kde se rakovina vaječníků léčí?

Pokud je gynekologem vysloveno podezření na zhoubný gynekologický nádor, pacientka by měla být odeslána na jedno z Onkogynekologických center v ČR. Seznam je dostupný na stránkách www.onkogyn.cz.

Kde hledat podporu, když onemocním?

Ženy, které onemocněly zhoubným gynekologickým nádorem, podporuje Pacientská organizace VERONICA www.pacientska-organizace.cz
Na jejích webových stránkách si můžete přečíst příběhy žen, které onemocněly, a získat objektivní informace o prevenci a léčbě od předních lékařů.

​Syndrom malé sukně 

Slyšela jste někdy o syndromu malé sukně? To, že nemůžeme dopnout knoflík u sukně nebo kalhot, nemusí vždy znamenat, že jsme si o víkendu daly pohov od diety! Může totiž jít o příznak závažného onemocnění, proto je důležité naslouchat signálům svého těla. Rakovina vaječníků je zákeřná tím, že se v počátku nijak neprojevuje. Teprve když nádor naroste do takových rozměrů, že tlačí na okolní orgány, objevují se břišní bolesti a citelné zvětšení objemu břicha, zvané syndrom malé sukně. Mezi další příznaky patří nadýmání, zácpa nebo problémy s příjmem potravy, časté močení. Neváhejte se obrátit na svého gynekologa, pokud tyto potíže vnímáte! 







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

3 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:03
3 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
12 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat