Cvičení při menstruaci není tabu

Menstruační kalendář, který máte nainstalovaný v telefonu, připomíná, že co nevidět dorazí „červená návštěva“? Jestli kvůli tomu hodláte zrušit běh nebo lekci jógy, měla byste vědět, že takové opatření je asi zcela zbytečné.

Měsíc co měsíc se nám potvrzuje, že příroda má dobře seřízené hodinky. Zatímco pro většinu příslušnic něžného pohlaví bývá menstruace nepohodlnou záležitostí, lékaři si ji jako spolehlivý indikátor zdraví nemohou vynachválit. Jak je to ale s jejím zásahem do sportu? Měly bychom nechat periodu, aby nám řídila cvičební harmonogram?

Když se (ne)jede na krev

Žen, které kvůli menstruaci vynechají obvyklý trénink, je více než 30 procent. Vyplývá to z nedávného britského výzkumu, kterého se účastnila celá tisícovka maratonských běžkyň. Některé dávku endorfinů oželí proto, že mají klasické křeče v podbřišku, hodně citlivá ňadra a bolesti hlavy. Jiné zase automaticky předpokládají, že krvácení jejich výkon zadupe do země, takže neplýtvají silami. Je tomu ale skutečně tak?

Zákony těla někde uberou, jinde přidají

„Vědecké důkazy, které by jednoznačně spojovaly periodu s omezenou výkonností, neexistují. Alespoň tedy při náročnějších vytrvalostních sportech. Na druhou stranu nelze zpochybnit, že zvýšená hladina určitých hormonů může svalům ztěžovat přístup ke kyslíku, což by zdatnost zřejmě ovlivnilo,“ vysvětluje americká gynekoložka Alyssa Dweck. Ovšem pozor, jistá forma kompenzace by tu byla, zřejmě aby to všechno bylo spravedlivé…

Díky svým dnům za více síly!

On takový hormonální nárůst totiž nemusí být nutně na obtíž. Zejména v případě estrogenu, jehož hladiny při krvácení sílí. Podle odborníků má mnoho účinků, které zahrnují i energeticky povzbuzující schopnost. Tato sloučenina tedy dokáže posloužit jako vaše osobní nabíječka. A dobrá zpráva na konec? Onu silnou estrogenovou vzpruhu lze pocítit i zhruba 14 dní před menstruací, za což může ovulační fáze. Chcete-li překonat své dosavadní rekordy, přesně toto období je pro fyzické aktivity naprosto ideální.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat