Plíseň v domácnosti může jejím členům způsobit zdravotní potíže

Plíseň není jen neestetickou ozdobou, o kterou ani v nejmenším nestojíte. Pokud vám až podezřele často bývá nevolno, možná je viníkem právě ona. Oslabuje také imunitu, zvyšuje riziko rakoviny a způsobuje bolesti hlavy i kloubů.

Plíseň. Vy ji možná nevidíte, ani necítíte, vaše tělo však její přítomnost neomylně zaregistruje. Kde všude se tento nepřítel může skrývat a jak moc vám znepříjemní život?

Schovaný a nebezpečný protivník

Termín plíseň představuje nesystematické označení pro skupinu hub, které se rozmnožují pomocí miniaturních výtrusů. Že něco takového potkáte jen v koupelnách, sklepích, půdách a nevětraných místnostech? Omyl. Plíseň může být třeba i za gaučem v obýváku, což je prostor, kam se moc často nedíváte. A protože její částečky cirkulují v ovzduší, snadno ulpí na kobercích, botách, záclonách, nábytku a oblečení. Doslova zasypou ale i obrazy, tapety, domácí mazlíčky a květiny. U toho navíc produkují toxické chemikálie, jež jsou odpovědné za celou řadu zdravotních komplikací. Takže, jak velký je to problém?

Jeden pachatel, hodně následků

Podle amerického lékaře a autora několika knižních publikací Ritchieho Shoemakera jmenované houby způsobují výpadky paměti, slabost, malátnost a svalové křeče. Pokud jste vystaveni jejich vlivu, postihnout vás mohou i migrény, závratě a příznaky podobné astmatu. Tento odborník, který se působením plísní zabývá, také upozorňuje na to, že se jim dá přičíst i nadváha, záněty sliznic, necitlivost končetin, neutuchající žízeň, kovová pachuť v ústech, nadměrné pocení a bolesti kloubů. Nebo zvýšené riziko rakoviny, oslabení imunity či ledvinové selhání! Jak vidno, s tímhle „spolubydlícím“ není žádná legrace.

Opatření, které je nutné

Jak se proti tomuhle všemu bránit? Spisovatel Ritchie Shoemaker se domnívá, že bychom měli provádět pravidelnou revizi domova. To znamená nahlížet i do hůře dostupných koutů, třeba právě za nábytkem. Prevencí je také udržování správné vnitřní teploty, která se pohybuje mezi 18 a 22 stupni. Naprostým základem je i časté větrání, ideálně ráno a večer.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat