Menstruace je jako křišťálová koule předpovídající zdraví

Co bude a nebude? Zatímco věštění z křišťálové koule nebo tarotových karet je kumšt, předpovídat svůj vlastní zdravotní stav z menstruace zvládne každý. Rozhoduje barva, délka krvácení i načasování!

Menstruační cyklus je opěvovaný i nenáviděný. V životě ženy začíná někdy mezi 13. až 15. rokem a končí zhruba kolem 45 až 50 let. Díky němu je možné stát se matkou a splnit své prapůvodní poselství. Na druhou stranu je to celkem draze vykoupená záležitost. Mnohé ženy se potýkají s premenstruačním syndromem, větším průtokem krve, bolestí a křečemi během svých „červených dní“ a podobně. Co se však menstruaci nedá upřít je, že hodně vypovídá o tom, jak si tělo zrovna stojí. A všechno to začíná u barvy krve.

Hnědá i černá. Důvod k obavám?

Barva menstruační krve se může pohybovat od jasně červené, hnědé až po černou. Věc se má tak, že ze začátku menstruace je krev nejjasnější a červená, což poukazuje na to, že je všechno v pořádku. Postupem času, tedy za nějaké tři, čtyři dny krev postupně hnědne nebo černá, protože oxiduje.

Nedostatek železa i estrogenu

Často se taky jedná o starší krev ze záhybů dělohy, která si prostě usmyslela, že se dostane ven. Obvykle jde o přirozenou záležitost, takže žádný stres. Rizikem je naopak barva světlá, narůžovělá. Často bývá příznakem anémie a nízké hladiny estrogenu, jednoho z hlavních hormonů, který celý menstruační cyklus řídí. Pokud jeho produkce poklesne, dostavují se únavy, potíže se soustředěním a nepravidelné měsíční krvácení.

Po jedné menstruaci druhá? 

Dobré není ani to, když žena krvácí mimo svůj obvyklý cyklus. Za to může hormonální antikoncepce, pohlavně přenosné choroby, myomy nebo třeba virus HPV. (Infekce HPV s vysokým rizikem vyvolává změny buněk na povrchu děložního čípku, což může vést až ke vzniku rakoviny.) Navštívit lékaře je vhodné i tehdy, když menstruace trvá déle než týden, bývá fyzicky náročnější a popřípadě ji častěji doprovázejí krevní sraženiny. Existuje řada důvodů, proč se tak děje.

Hovoří se o endometrióze, tedy stavu, kdy jsou částečky děložní sliznice usazeny mimo dělohu, zánětlivém onemocnění pánve, problémech s reprodukčními orgány nebo hormony, takže je vždy lepší nechat se vyšetřit gynekologem. Většina stavů však patří k normálu. Kupříkladu, průměrná ztráta krve při menstruaci je 20 až 80 ml krve během několika dnů, což odpovídá gelové dezinfekci na ruce, která se vejde do průměrně velké kabelky.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek 10:59
33 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat