Sociální distancování má i překvapivé výhody

Zdravější strava, pravidelnější fyzická aktivita i méně psychického vyčerpání. Tomuhle všemu prý můžeme poděkovat za to, že jsme sociálně izolovaní!

Sociální distanc. To je termín, který v souvislosti s pandemií slýcháme často. V praxi to znamená, že bychom se měli vyhýbat většímu shromáždění lidí a jakémukoli úzkému kontaktu s dalšími osobami. I když je to opatření, které odporuje naší přirozenosti, dají se v něm nalézt i určité výhody. No vážně!

Každá mince má dvě strany

„Koronavirus, který se nezadržitelně šíří po celém světě, nás nutí, abychom potlačili naše hluboce zakořeněné evoluční pudy. Potřebujeme vidět naše přátele, setkávat se s ostatními a navzájem se dotýkat, protože je to pro nás zcela samozřejmé a životně důležité. Člověk je už od přírody společenský tvor,“ vysvětluje americký sociolog, lékař a vědec Nicholas Christakis, jehož působištěm je Yaleova univerzita. Ani vám momentální situace není příliš „po chuti“? Tak samozřejmě. Ale všimli jste si těchto pozitiv?

Méně dojíždění, větší klid

Mnozí kvůli vládním nařízením museli vyměnit kancelář za takzvaný home office. Ačkoli to pochopitelně není ideální, odpadlo tím dojíždění do práce. Třeba nedávná britská studie Úřadu pro národní statistiky prokázala, že stres spojený s dopravou zaměstnance unavuje nejen psychicky, ale i fyzicky. Z jejích poznatků rovněž vyplývá, že ti, kterým cesta trvá déle než půl hodiny, trpí o třetinu více depresemi oproti těm, kteří profesi vykonávají v blízkosti domova (nebo přímo v něm).

Zdravější strava? Už bylo načase!

Restaurace jsou zavřené, stejně jako další místa, kde se lidé běžně stravují. A to včetně rychlých občerstvení. Odborníci poukazují na to, že díky tomu více vaříme ve vlastní kuchyni a pozor, věnujeme velkou pozornost výběru zdravých potravin. Přispívá k tomu i skutečnost, že si chceme posílit imunitu, abychom zůstali v kondici i v této těžké době.

Pohyb na čerstvém vzduchu nám svědčí

Do posilovny nemůžeme a cvičit doma nás prý moc nebaví, tvrdí experti. A právě proto chodíme do přírody – hodně často. To příznivě ovlivňuje náš nervový systém. Hřejivé sluneční paprsky navíc podporují tvorbu vitaminu D, který organismus nutně potřebuje. Procházky také přispívají k regulaci cholesterolu, přičemž zlepšují činnost metabolismu a snižují riziko osteoporózy. No vida, i na sociálním distancování je přece jen něco dobrého…







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

4 Příspěvků
Poslední příspěvek 1:18
3 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:59
8 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:50

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat