Na dětský zánět středního ucha pomáhá sůl v ponožce

Zánět středního ucha patří mezi častá dětská onemocnění. A malí i velcí si při něm vytrpí svoje! Naštěstí existuje úlevná metoda v podobě slané ponožky, která má hodně překvapivé výsledky.

Zánět středního ucha trápí děti i rodiče. Velmi často k němu dochází při rýmě a nazofaryngitidě (zánět nosohltanu) i krátce po jejich prodělání. Zpravidla ho doprovázejí teplota a bolest, která vede k neklidu, nepohodlí, ustavičnému pláči a nespavosti. Na toto onemocnění se běžně předepisují antibiotika, ovšem pokud jde o jejich účinnost, jsou tu pořád jisté kontroverze.

Pomoc? Možná k ničemu

Že jsou při infekcích jmenované farmaceutické medikamenty spolehlivé, to jim nelze upřít. Platí to ale pouze v případě těch, které jsou bakteriálního původu. Jsou-li strůjcem infekcí viry, což je při zánětu středního ucha mnohem pravděpodobnější, antibiotika se jeví jako poněkud zbytečná. A co hůř, podle britské studie zveřejněné v magazínu British Medical Journal může jejich užívání riziko opakovaných ušních infekcí naopak zvýšit. Vypadá to jako „patová situace“, viďte?

Kdo nic nedělá, nic nezkazí?

„80 až 90 procent dětí s mírnou a nekomplikovanou ušní infekcí se uzdraví během jednoho týdne, a to i bez jakýchkoli prášků,“ domnívá se americký pediatr Richard Rosenfeld. Ten radí malého pacienta sledovat 48 hodin a po farmakologické léčbě sáhnout pouze tehdy, když se jeho stav rapidně zhorší. Doporučení to možná není špatné. Jenže co si budeme povídat, který rodič vydrží nečinně přihlížet a čekat, jak se bolístka jeho potomka vyvine? Takhle to ve světě mateřské a otcovské lásky rozhodně nefunguje. Co si tedy počít? Na lékaře zřejmě tak jako tak dojde. A než odborníka navštívíte, můžete zkusit úlevné řešení v podobě solné ponožky. Nesmějte se, vážně to funguje!

Čas otevřít prádelník

Hrubá mořská sůl nasypaná do čisté bavlněné ponožky možná vypadá jako podivný nápad. Podle americké lékařky Lillian Beard ale dokáže utlumit bolest, urychlit hojení, zmírnit infekci a odvést z ucha hnis. Jakmile takový „balíček“ připravíte a zahřejete v troubě, stačí ho dítěti přiložit na postižené místo. Pro ještě silnější léčebný efekt můžete na sůl kápnout i trochu esenciálního levandulového oleje.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

V tomto týdnum budeš velmi aktivní a energický. Mars, tvůj vládce, k tobě pusobí silně a budou tě ovládat silné touhy a ambice. Zaměř se více na své cíle a věnuj se jim zcela vášnivě. Tvůj odhodlání a energie bude silná, takže pok... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

6 Příspěvků
Poslední příspěvek 12:04
19 Příspěvků
Poslední příspěvek 11:09
87 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat