Příprava na začínající sezonu nebezpečných klíšťat

Že klíšťata na svou příležitost čekají jenom v lese nebo na louce s vysokou trávou? Nenechte se zmást! Z čeho všeho si můžete vyrobit vlastní repelent?

Klíště je malého vzrůstu, přesto způsobuje velké zdravotní problémy. Mezi nejčastější nemoci přenášené těmito roztoči patří klíšťová encefalitida, lymská borelióza, ehrlichióza nebo tularémie. Ani jedna z nich se pak nedá považovat za příjemnou a vyžaduje včasnou lékařskou pomoc, která minimalizuje riziko trvalých následků. Myslíte si, že jste z obliga, protože do lesa, kde se tito nepřátelé vyskytují, vlastně vůbec nechodíte? Ani tak byste neměli propadnout falešnému pocitu bezpečí…

Venku číhá nepřítel!

„Klíšťata rozhodně neútočí jen v zalesněných oblastech a na turistických stezkách. Téměř 75 procent případů lymské boreliózy bývá každoročně hlášeno následkem kousnutí, k němuž dojde na zahradě a dvorku v těsné blízkosti domu. Právě teď začíná období jejich největší aktivity, které trvá od května do října,“ varuje americký lékař Thomas Daniels, jehož působištěm je newyorská Fordham University. Takže ne, člověk vlastně nikdy nemůže říct, že se ho klíšťová hrozba netýká. A právě proto by měl chránit sebe i své blízké. Třeba pomocí těchto domácích repelentů!

Voňavá rozmarýnová prevence

Pokud vám repelentní prostředky nabízené v drogerii přijdou moc drahé nebo příliš zavánějící dráždivou chemií, můžete si vyrobit svůj vlastní. Svařte půl litru vody, využít můžete klidně i destilovanou. Přidejte do ní přibližně deset gramů rozmarýnu a louhujte do vychladnutí, poté je čas na přísadu v podobě polévkové lžíce vinného octa. Směs nalijte do lahve s rozprašovačem, která usnadní aplikaci. Nutno zmínit, že rozmarýnový odpuzovač je třeba skladovat v lednici.

Esenciální mix je účinná zbraň

Esenciální mátový olej má široké pole působení. Zabírá na únavu, chřipku, nachlazení, ucpané dýchací cesty i migrénu, přičemž hojí popáleniny, vyrážky i ekzémy. Tím to ale nekončí. Poznatky americké studie zveřejněné v magazínu Journal of Pest Management Science sdělují, že jeho pronikavá vůně je pro klíšťata zkrátka nesnesitelná. To stejné platí i pro esenciální pelargonii, levanduli a citronellu. Zhruba 15 kapek od každého vmíchejte do 120 ml nějakého vysokoprocentního alkoholu, repelent důkladně protřepejte a je hotovo.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na oběd

Více tipů

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

V tomto týdnum budeš velmi aktivní a energický. Mars, tvůj vládce, k tobě pusobí silně a budou tě ovládat silné touhy a ambice. Zaměř se více na své cíle a věnuj se jim zcela vášnivě. Tvůj odhodlání a energie bude silná, takže pok... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

6 Příspěvků
Poslední příspěvek 12:04
19 Příspěvků
Poslední příspěvek 11:09
87 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat