Začněte den jinou vzpruhou, než tou kávovou

Dáváte si ráno kávu? Na povzbuzení, jako rituál, nebo kvůli chuti? Zkuste začít den jinak – s guaranou, matcha čajem a dalšími.

Káva je velmi oblíbený nápoj. Podle ankety si jeden šálek dopřává 71 procent. Co když ale kávu nemáte rádi, nebo nesnesete? Pak jsou další alternativy, které také dokážou povzbudit ducha, ale navíc dodají tělu ještě cenné živiny.

Povzbuzující maté

Jihoamerický tradiční nápoj maté se vyrábí ze sušených lístků stejnojmenného keře. Podobně jako káva působí maté stimulačně, ale tento efekt vydrží mnohem déle, protože maté uvolňuje kofein postupně.

Navíc maté obsahuje hořké látky a vitaminy, které celkově podpoří funkcí metabolismu. Jako bonus hořké látky snižují apetit, a přitom je mnohem lépe stravitelné než káva.

Zdravé přírodní kakao

Kakao zvyšuje prokrvení mozku a zajistí lepší koncentraci, takže je mnohem účinnější přírodní povzbuzovač, i když obsahuje mnohem méně kofeinu než káva. Pokud byste chtěli kakao využít jako alternativu k ranní kávě, pak určitě sáhněte po přírodním kakaovém prášku.

Absolutně nejlepší guarana

Plody obsahují třikrát více než kávové boby. Jeho účinek se rozvíjí ale mnohem pomaleji, protože se pojí s určitými tříslovinami. To přináší pozitivní efekt, že kofein z guarany dokáže v těle působit až šest hodin. I lidé, kteří kávu nesnesou, kofein z guarany tráví většinou dobře.

Chutná matcha

Čaj matcha obsahuje více složek než jiné zelené čaje, protože při zpracování se mele téměř celý list. A čím více prášek „září“, tím čerstvější čaj je. Díky složitému zpracování a vysoké koncentraci je matcha velmi vzácná a podle toho také drahá. Ale i zdravá – pokud si ji koupíte v bio kvalitě.

V Japonsku je její povzbuzující účinek známý už po staletí, ale už i u nás si začíná dobývat svůj věhlas.

Povzbuzující černý čaj

I černý čaj obsahuje kofein, ale oproti kávě působí mnohem déle a pomaleji. To je díky tříslovinám obsaženým v čaji, které vám zajistí dlouhodobou energii, bez toho, aniž byste zase rychle upadli do hluboké únavy. Kromě toho se udává, že dokáže posílit imunitní systém.

Zdravý a jemný zelený čaj

Rozdíl oproti černému čaji je v tom, že zelený není fermentovaný. Kofein v něm působí velmi pomalu a dlouho a netrápí žaludek.

Horký citron

Jestliže vaše koncentrace slábne, můžete vyzkoušet horký citron. Důvodem pro povzbuzující účinek je vitamin C, který tělu dodá energii. Zvýší zase vaši pozornost a podporuje metabolismus.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Brusinková čokoláda

(24 hlasů)

Houby se sazeným vejcem

(22 hlasů)

Skvělá snídaně s jahodami

(20 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

15 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:20
26 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:17
11 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat