Mýdlové ořechy jsou stále populárnější náhradou pracích prostředků

Praní s pomocí přírodních přípravků je tak trochu alchymie. Chce to odhodlání, a především zcela jiný přístup k procesu praní. S příchodem domácích čističek odpadních vod a důrazem na zdravý životní styl bez zatěžování životního prostředí se téma biologicky rozložitelných čisticích a pracích prostředků dostává do popředí více než kdy jindy, a my si teď přiblížíme jeden z nich: mýdlové ořechy.

Původní obyvatelé Indie a Nepálu používají slupky z mýdlových ořechů k praní prádla i očistě těla již několik tisíc let. Obsahují totiž vysokou koncentraci saponinů, které se ukládají právě ve slupkách, aby jádro chránily před škůdci, bakteriemi a plísněmi. Při namočení do vody se saponin z ořechů začne vylučovat, a funguje jako mýdlo či dezinfekční a protiplísňový prostředek.

Takto vyprané prádlo nedráždí pokožku, což ocení obzvláště alergici a lidé trpící ekzémy. Rovněž je velice šetrné k pokožce malých dětí, která je až sedmkrát propustnější než kůže dospělých. Mýdlové ořechy chrání barevné prádlo před vyblednutím, a činí jej jemným a hebkým na dotek i bez použití aviváže. To bychom tedy měli shrnutá pozitiva, a nyní:

Jak tedy na samotné praní s mýdlovými ořechy?

Ve specializovaných prodejnách s ekologickými pracími a čisticími prostředky, případně v prodejně se zdravou výživou si zakoupíte balení mýdlových ořechů (respektive balení slupek z mýdlových ořechů). Součástí balení obvykle bývá látkový pytlíček, do kterého vložíte příslušné množství mýdlových ořechů podle návodu od výrobce (záleží na tvrdosti vody a teplotě, při které chcete prát), zavážete a vložíte přímo do bubnu pračky.

Není nutné používat změkčovač vody, aviváž ani máchadlo prádla, protože saponin z mýdlových ořechů změkčuje vodu. Pokud chcete prádlo provonět, před vložením pytlíčku do pračky na něj nakapejte několik kapek 100% rostlinné silice – obzvláště příjemná je levandulová silice či silice z citronové trávy.

Pro ty z vás, kdo zatím nemáte odvahu prát s použitím samotných mýdlových ořechů v surové podobě, existují alternativy jako: prací prášek z mýdlových ořechů či prací gel z mýdlových ořechů, který dávkujete dle pokynů výrobce.

Tipy

Praní v mýdlových ořeších je velice šetrné dokonce i k vlně, která je pak jemnější a nekouše. Pokud použijete gelový prací prostředek z mýdlových ořechů s lanolinem, budete mít v zimě tak jemné svetry, že je již nebudete chtít svléknout! 😊

Pokud máte velice znečištěné prádlo, přidejte do bubnu 1–2 lžíce sody na praní (uhličitan sodný), který zvyšuje účinek pracího prostředku.

Produktů z mýdlových ořechů existuje celá řada, od prostředků na nádobí přes přípravky k mytí vlasů a celého těla, až po čističe šperků. Se správným výběrem vám jistě rádi a ochotně pomohou v každém specializovaném obchodě.

Veškeré názory a tvrzení jsou dílem autora článku. Případné citace jsou uvedeny.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Vanilkové vafle

(40 hlasů)

Míchaná vejce s ricottou

(24 hlasů)

Snídaně pro dva

(17 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat