Nenechte menopauzu, aby vám otravovala život

Trpíte návaly horka a nálady se u vás střídají jako aprílové počasí? Na menopauzu lze vyzrát úpravou stravovacích návyků a pravidelným cvičením.

Menopauza by se dala jednoduše popsat jako ztráta menstruace. Je to přirozený stav v životě ženy, kdy dochází k útlumu vaječníků, v důsledku čehož se snižuje produkce hormonů estrogenu a progesteronu. Menopauzu doprovází celá řada nepříjemných příznaků, které něžnému pohlaví trochu komplikují existenci. Ale zmírnit se přece jen dají! Tedy alespoň podle odborníků. Jak tímto náročným obdobím proplout s úsměvem na rtech?

Strategie stravování

„Tato životní fáze způsobuje hormonální zmatky, proto může ovlivnit úplně všechno. Přidejte do stravy více ovoce a zeleniny. Optimalizujte také příjem vápníku, vitaminu D a bílkovin. Přispěje to k celkovému pocitu pohody. Omezte naopak kofein, který zhoršuje spánek, přičemž podporuje inkontinenci a návaly horka,“ doporučuje kanadská rodinná lékařka a specialistka na menopauzu Renee Morissette. Pokud jde o ty zmíněné pocity horkosti, byl by tu ještě jeden recept, jak jim předejít.

Fyzická aktivita je klíčem k vyrovnanosti

„Odborné studie ukazují, že když jsou ženy fyzicky aktivní, mají nejen méně návalů, ale těší se také z kvalitnějšího spánku. Ty, které cvičí alespoň 150 minut týdně, vykazují i aktivnější sexuální apetit a stabilnější duševní rozpoložení. Co se týká výběru vhodné aktivity, vysoce intenzivní intervalové tréninky jsou skvělé na hubnutí, posilování se závažím má zase příznivý vliv na zdraví kostí. Obecně ale platí, že všechno, co zvýší srdeční frekvenci, je k užitku,“ domnívá se jmenovaná zdravotnice.

Dejte vale stresu

Odbornice Renee Morissette upozorňuje na to, že stres je obrovský spouštěč všech nepříjemných příznaků menopauzy. Kvůli němu bývají výkyvy nálad nevypočitatelnější, chutě na nezdravé potraviny intenzivnější a spánek ještě narušenější. Je tedy třeba mu zbytečně nepodléhat! Meditujte, věnujte se svým koníčkům a dělejte to, co vás těší. Menopauza si na vás nepřijde!

Zdroje: besthealthmag.ca, wikipedia.org, www.nhs.uk






Celkem 3 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

7 Příspěvků
Poslední příspěvek 11:50
1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat