S likvidací plastového odpadu přírodě pomáhají houby

Umíte si představit houbu, která je schopná rozkládat a trávit plast? Ta vážně existuje! A upínají se k ní vědecké zraky i naděje, protože asi představuje jediné řešení, jak se tohoto odpadu zbavit, a snížit tak jeho dopad na životní prostředí.

Plast je noční můrou i novodobým „kostlivcem ve skříni“. Pohltil totiž skoro všechno, s čím každý den přicházíme do styku. Tedy alespoň podle odborníků, kteří se domnívají, že i kdyby ho lidé přestali produkovat a používat, jeho stopy by se z přírody nevytratily ani za několik desetiletí. Právě příroda ale možná našla způsob, jak nad člověkem i jeho sobeckostí zvítězit.

Víc než jen potravina

Houby provázejí lidstvo již od nepaměti. Naše předky zachraňovaly před hladověním, sloužily však i k léčbě nebo ke komunikaci s duchovním světem. Na rozdíl od rostlin obsahujících chlorofyl se tyto živé organismy nespoléhají na fotosyntézu, látky potřebné k přežití čerpají z půdy, stromů a prostředí, v němž pobývají. Rostou nezávisle na slunečním světle, stačí jim pouze odpovídající teplo a vlhkost. Daří se jim i tam, kde by nic jiného nepřežilo. A to je jejich výhoda.

Výživoví poradci tvrdí, že si hub obecně málo vážíme, čímž se připravujeme o zdravotní výhody. Jistě, účinků nemají málo, což prokázalo již mnoho studií. Houby ale konají dobro i jinde, nejen v žaludku. Ukázalo se, že jedna konkrétní má hodně specifické „chutě“, protože si ráda „smlsne“ právě na plastu.

Seznamte se s vyhlídkou na lepší budoucnost

Pestalotiopsis mikrospora je druh endofytické houby schopný rozkládat a trávit polyurethan a polyethylentereftalát, což jsou členové rozvětvené plastové rodiny. Vědci proto doufají, že planetě pomůže při likvidaci lahví na jedno použití, brček i obalů od kosmetických produktů a čistících přípravků, jež se povalují na stále se rozrůstajících skládkách. A slibují si od toho hodně. V minulosti totiž už identifikovali bakterie, které rozkládají plasty na dně oceánů, ale nemohli najít organismus, jež by to stejné dokázal i na pevnině. Této šikovné houbě můžeme popřát asi jediné – dobrou chuť a pevné nervy! A zase musíme smeknout před přírodou, která si umí poradit v každé situaci…

Zdroje: livelovefruit.com, en.wikipedia.org







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Omeleta s brokolicí

(26 hlasů)

Snídaně s malinami

(20 hlasů)

Vanilkové vafle

(40 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

33 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat