Nedejte skvrnám od krve na oblečení šanci

Každý člověk má v krevním oběhu něco kolem 0,2 miligramu zlata, přičemž toto stopové množství tělo potřebuje, samotná krev pak tvoří 8 % hmotnosti člověka. Je prima, když zůstává tam, kde má. Špatně se totiž čistí, a je úplně jedno, jestli ulpí na matraci, tričku nebo prostírání. Přesto se jí lze zbavit! Jak a čím?

Menstruace, zranění, krvácení z nosu a podobně. Krví může být potřísněné kde co, včetně bílých ručníků. Dobrou zprávou je, že pokud zachováte chladnou hlavu a problém začnete řešit okamžitě, zvyšujete šanci, že se červených skvrn zbavíte.

Hned utíkejte pod studenou vodu

Pokud jde o odstraňování krevních skvrn, zejména z předmětů vyrobených z lehkých tkanin (třeba spodní prádlo), vsaďte na studenou tekoucí vodu, která většinu nepořádku zlikviduje (navíc krev nesrazí a nezažere hlouběji do vláken). Pokud krev nepustí, naneste na ni slaný roztok. Buď smíchejte sůl s vodou a zasažené tkaniny polijte, nebo skvrnu zasypejte solí a nalijte na ni trochu vody. Nechte chvíli působit, vhoďte do pračky a perte na nižší teplotu. Je ale možné, že budete potřebovat něco silnějšího.

Citron bělí, proto s ním zacházejte opatrně

K odstranění extra tvrdohlavých a odolných fleků použijte peroxid vodíku nebo citronovou šťávu. U této varianty ale předem myslete na to, že hrozí zesvětlení u tmavých látek. Proto peroxid i citron otestujte na malém kousku zasažené plochy. V případě, že přece jen nechcete riskovat, radši použijte bezpečnější metody – aspirin a jedlou sodu.

Lék proti bolesti, horečce a zánětu

U prášku rozdrťte několik tablet, smíchejte je s kapkou vody, vytvořte pasu a tu aplikujte na místo potřeby. Totéž platí i pro hydrogenuhličitan sodný. Obojímu dejte prostor pro působení aspoň 30 minut a následně opět prádlo hoďte do pračky, pokud to jde. U matrací použijte vysavač a s jeho pomocí již zaschlou pastu jednoduše vysajte. (Postup v případě potřeby několikrát opakujte.)

Co rozhodně nepřehlédnout?

Přijměte fakt, že čím čerstvější krvavá skvrna je, tím snazší bývá její likvidace. Pakliže nemáte čas se jí zabývat, aspoň ji polijte studenou vodou, aby nevyschla. Později se k ní vrátíte a použijete jednu z výše uvedených metod. A jak je to s tím zlatem, které obsahuje? Vtip je v tom, že pokud byste se ho snažili prodat, bylo by nutné odebrat krev asi od 40 000 lidí.

Zdroje: putacupinit.com, livescience.com







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Veselá omeleta s jarní cibulkou

(22 hlasů)

Kokosové lívance

(29 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Berane, týden 15. pro tebe v roce 2024 znamená úžasnou změnu nálady a energie. Zplanetárního hlediska se Mars, tvůj vládnoucí a pozitivní planeta, pohybuje do tvého znamení na začátku týdne. Toto přináší zvýšený po... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

3 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
3 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat