Zvyšte produkci endorfinů a budete šťastnější

Najednou se cítíte skvěle až famózně. I když to třeba trvá jen krátkou chvíli, je vám fajn. Starosti zmizely, užíváte si pohledu na modrou oblohu a vlastně k životu nepotřebujete vůbec nic. Proč se vám vlil optimismus do žil? Mohou za to endorfiny, kterých potřebujete čím dál víc! Jak je získat?

Endorfiny jsou zodpovědné za slastný pocit v určitém okamžiku. Popisují se jako chemikálie v mozku, které pomáhají utlumit stres, zahnat splíny a vyrovnat se s bolestí (působí jako morfium). Vědci o nich tvrdí, že zároveň snižují depresi, regulují chuť k jídlu, zvyšují imunitní odpověď těla a zlepšují sebeúctu. Výhod, které poskytují, tak rozhodně není málo. Chcete-li jejich příjem zvýšit, pravidelně dělejte tyhle věci.

Preferujte tmavou čokoládu

Tmavá čokoláda stimuluje produkci endorfinů a vytváří opojný stav rozkoše. Také obsahuje serotonin, antidepresivum, jež podporuje dobrou náladu. Co by si člověk přál víc?

Cvičte

Také cvičení se střední intenzitou může být užitečné k posílení produkce endorfinů. Zkuste se dostat na 45 minut fyzické aktivity alespoň třikrát týdně. Psychika vám poděkuje, stejně jako tělo.

Milujte se

Ano, i při pohlavním styku tělo uvolňuje tolik potřebné endorfiny. A ideální frekvence? Za tu experti považují milostné dostaveníčko dvakrát týdně.

Poslouchejte hudbu

Hudba není jen pro zábavu, ale působí na smysly. Může vyvolat depresi, radost i vzrušení. Pokud si vyberete písničky s pozitivním nádechem, s veselostí se dostaví i pořádná dávka štěstí. No, a jestli si při nich i zatrsáte, množství endorfinů o to víc naroste.

Smějte se

Smích léčí. Tedy aspoň se to říká. Lékaři apelují, že také on stimuluje endorfiny. To je ta další dobrá zpráva. Bývá totiž nakažlivý, takže když už si vy ujedete na vlně pohody, dopřejte to i ostatním. Rozhihnějte se na celé kolo!

Jezte pikantní jídla

Máte rádi feferonky? Nebo snad kajenský pepř? Výborně. V reakci na jejich pálivost (bolest) mozek uvolňuje endorfiny a dopamin. Tyto dvě chemikálie ve vzájemné kombinaci vytvářejí euforii.

Nechte se namasírovat

Uvolňuje, ulevuje od bolesti, působí proti stresu. Masáž, provedená třeba jen partnerem, pozitivně ovlivňuje náladu. Za to, jak jinak, mohou opět endorfiny. Tak si na večer připravte nějaké mazadlo a dovolte si trochu vypnout, potřebujete to jako sůl.

Zdroje: thehealthy.com, businessinsider.com






Celkem 2 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Vejce benedikt

(2 hlasů)

Mrkvové rohlíčky

(23 hlasů)

Srdíčkový koláč

(30 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

33 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat