Jak nás ovlivňují okolní vůně

Dokážou v nás probudit zapomenuté vzpomínky, řídí naše pocity a podvědomě mění nálady. Vůně nás ovlivňují víc, než si myslíme.

Vůně se sice rozplývají velmi rychle, ale nikdy nezmizí úplně. Díky čichu se dostanou až hluboko do našeho mozku a tam ukládají vzpomínky, které zůstávají bez povšimnutí třeba po desetiletí. Tento proces je přitom tak složitý a různorodý, že dává vědcům stále nové otázky k řešení.

Poselství vůní

Člověk má asi 400 různých čichových receptorů, jimiž svými typickými vzorci přijímá různé vůně a pachy – něco na způsob písma pro nevidomé. Tak můžeme rozeznat tisíce miliard různých vůní. Mnohem více, než kolika slovy bychom je dokázaly pojmenovat.

A stejně jako u zvířat i u lidí hraje nos velmi specifickou roli. Pro naše rozmnožování je totiž rozhodující vnímání feromonů – tedy toho, jestli se nám někdo líbí, nebo ne.

Ukládají naše vzpomínky

U čichu jde o identifikaci, o prastaré instinkty jako láska, strach nebo hlad. Zkušenosti a poznatky, které získáme, se ukládají do mozku. S každou emocí tak máme spojenou nějakou vůni nebo zápach. A bohužel i u negativních vzpomínek. Tak například oblíbené jídlo může i po několik let vyvolat nevolnost nebo zvracení, pokud si ho mozek spojí s chemoterapií při léčbě rakoviny. Ale třeba i vzpomínka na bolesti břicha z karamelových bonbonů ve vás zůstane po celý život.

Speciální vůně umějí vyvolat i velmi příjemné pocity. Ty se pak stávají velmi důležitou součástí marketingové komunikace – ať už je to prací prášek, hotové jídlo, nebo dokonce luxusní vůz.

Aromaterapie

Jako vždy a u všeho záleží i u vůní na správné dávce. Některé vůně a pachy jsou sice pro naše zdraví nebezpečné, ale různé aroma může působit naopak blahodárně. Aromaterapie, dlouhé roky vysmívaná jako placebo, dostává nyní nový význam.

Zdroj: my life







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

33 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat