Překvapivé spouštěče zákeřného diabetu

Když přijde řeč na cukrovku, jste přesvědčení o tom, že na vás si určitě nepřijde? Takový optimismus není na místě. Pokud na zahrádce používáte pesticidy a doma zase komerční úklidové prostředky, máte její riziko pěkně vysoké. Problém je však i s vodou, kterou pijete!

Cukrovka neboli diabetes je chronické onemocnění s trvalou poruchou přeměny glukózy, která vede ke zvýšeným hladinám glykemie i dalším změnám metabolismu bílkovin, tuků a cukrů. Tato civilizační choroba dle názoru lékařů zkracuje průměrnou délku života o 30 až 50 procent. A počet pacientů každoročně narůstá (1). Říkáte si, že jste vcelku zdravá osoba, takže vás postihnout určitě nemůže? A navíc ji nemáte ani v rodině… Jenže ani tohle vás zřejmě neochrání. Jaké nečekané spouštěče vám cukrovku mohou „přihrát“?

Arsen, který možná pijete

Arsen je kov nacházející se v některých minerálech, ze kterých se může uvolňovat do vody. Ačkoli se nejedná o takové koncentrace, jež by způsobily otravu nebo okamžité úmrtí, když je člověk tomuto prvku vystavován dlouhodobě, určitým komplikacím se pravděpodobně nevyhne. Studie (2), jejíž poznatky publikoval magazín American Journal of Physiology, uvádí, že vodu kontaminovanou arsenem konzumuje více než 100 milionů lidí po celém světě. Zmíněný kov je pak spojován s inzulínovou rezistencí a vznikem diabetu 2. typu. Na klidu nepřidá ani to, že se podle amerického Úřadu pro kontrolu potravin a léčiv běžně vyskytuje také v rýži, kuřecím mase a jablečném džusu.

Úklidové prostředky, jimiž čistíte domov

Komerční úklidové prostředky jsou možná dobrými pomocníky při odstraňování nečistot, ale mají i svou temnou stránku. Tou je jejich složení, v němž bohužel nechybí škodlivé látky. Jednou z nich bývá bisfenol A, což je sloučenina využívána při výrobě plastů. Konkrétně tato přísada utočí na endokrinní systém, přičemž negativně působí na slinivku břišní a vyvolává inzulinovou rezistenci. Takové informace přináší výzkum (3) zveřejněný v akademickém žurnále International Journal of Environmental Research and Public Health. Jak vidno, i tuhle daň můžeme platit za to, že chceme mít domov bez poskvrnky.

Pesticidy, díky nimž se zbavujete plevele

Máte ve zvyku používat na zahrádce pesticidy, které vám pomáhají v boji s otravným plevelem i škůdci? Tak i kvůli nim máte vysoké riziko diabetu, v němž mají pomyslné prsty obsažené karcinogeny a toxické chemikálie. Mimochodem, v posledních letech se stále častěji objevují názory, že stopy pesticidů, na něž sází plošné zemědělství, lze nalézt i v dámských menstruačních pomůckách (4).

Zdroje: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK551501/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1459913/, (3) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8230545/, (4) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5787249/






Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat