Mykózy nohou si na vás počkají především na koupališti

Veřejné plovárny teď doslova praskají ve švech. Z příjemně stráveného odpoledne u vody si však můžete odnést nejen veselé zážitky, ale plísňovou infekci, která vám pěkně zatopí.

Také jste se těšili na to, až si budete na koupališti užívat pravou letní pohodu? No samozřejmě, slunce a osvěžující bazén k aktuálnímu období neodmyslitelně patří. Jenže plísňové infekce zrovna tak. Jak se jim vyhnout, aniž byste vodní radovánky museli oželet?

Hrozba, která si nevybírá

Na plovárně by člověk hledal houby asi jen těžko, přesto se tam hojně vyskytují. Jde však úplně o jiné, než ty s kloboukem, co voní po mechu! Tyhle jsou mikroskopické a napadají povrchové vrstvy kůže i nehtů. Protože milují teplo a vlhko, daří se jim okolo bazénů, v saunách, lázních i sprchách. K nákaze jsou obvykle náchylnější lidé s oslabenou imunitou, což je asi většina. Nebo jak jinak si vysvětlit statistiky, z nichž vyplývá, že plísňová infekce alespoň jednou za život potrápí 70 procent dospělých? Vzhledem k tomu, kde se kvasinky a dermatofyty s oblibou množí, je nejvyšší riziko právě v horkých prázdninových měsících. Mykóza se přenáší kontaktem s nakaženým – v podstatě stačí šlápnout bosou nohou tam, kde on.

Dobrého nepálí? Jak kdy

Takhle nepříjemná a krajně obtěžující patálie se projevuje svěděním, pálením i zarudnutím pokožky mezi prsty na nohou. Nezřídka se objevují také praskliny, jež se rychle rozšíří do celé oblasti chodidel. A tohle určitě nechcete. Léčba je dlouhá, a co hůř – tahle svízel se ráda opakovaně vrací. Co se dá udělat pro to, aby se vám vyhnula pěkně velkým obloukem? Odborníci mají o prevenci jasno.

Co je moje, to je moje!

Chodit bez bot se na koupalištích skutečně nevyplácí. Pro klid duše si pantofle nesundávejte ani ve sprše, na toaletě a v šatně – jeden nikdy neví. Buďte trochu sobečtí a nikomu je nepůjčujte, protože by se vám mohly vrátit s nákazou. Nohy si umývejte co možná nejčastěji, v nejideálnějším případě mýdlem. Zvláštní pozornost věnujte právě kůži mezi prsty, která vyžaduje extra péči. Na škodu není ani užívání vitaminových doplňků stravy, jež obranyschopnost a tím i ochranu před mykózou zvyšují.

Zdroje: dermatologistoncall.com, citypodiatry.com







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Snídaně s malinami

(20 hlasů)

Domácí granola

(2 hlasů)

Houby se sazeným vejcem

(22 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat