Esenciální oleje na atletickou nohu

Sportujete, což je chvályhodné, jenže zpocené nohy nahrávají plísním. Ještě než se vydáte do lékárny, můžete jim vyhlásit válku a zmírnit všechno to otravné svědění. Použijte esenciální oleje!

Atletická noha není nic jiného než plísňová infekce, která napadá pokožku nohou. Nejčastěji se s ní lze setkat na kůži v meziprstních prostorách. Podle statistik se vyskytuje asi u 15 % světové populace, přičemž mezi charakteristické znaky patří nepříjemný zápach, šupinatost pokožky a svědění. I když nikdo nezpochybňuje aplikaci volně prodejných antifungálních mastí a krémů, v době, kdy k nim nemáte přístup, můžete použít éterické oleje. Jejich účinky jsou s prostředky v tubičkách a kelímcích srovnatelné. Které zvolit?

Tea tree

Esenciální olej z čajovníku je skvělým utěšitelem zpocených nohou. Pokožku vysušuje a stará se o to, aby pro plísně představovala nehostinnou oblast. Budete-li ho chtít použít, sáhněte po nosném oleji (kokosovém, mandlovém či třeba olivovém). Na jednu polévkovou lžíci připadnou tři kapky éterického pomocníka. Směs naneste na čisté, suché nohy. (S nikým nesdílejte své ručníky.) Nemáte-li čajovník, vsaďte na tymián.

Oregano

Tento éterický olej se získává ze sušených listů oregana, a to destilací vodní párou. S ostrým, kafrovitým zápachem oreganový olej vykazuje antioxidační, antiseptické a antifungální vlastnosti. Karvakrol a tymol, dvě hlavní antifungální složky, ničí houby během několika dní. Oregano promíchané v nosném oleji aplikujte dvakrát až třikrát denně (do zlepšení stavu).

Máta peprná

Tlumí bolesti, povzbuzuje, uklidňuje rozbouřené trávení a má pozitivní vliv na dýchací cesty. Tedy nejen to. Esenciální olej z máty peprné je nabitý vitaminy a omega-3 mastnými kyselinami. Zklidňuje svědění a zároveň má silné protiplísňové vlastnosti. Mátu neváhejte použít, stav by se měl uklidnit maximálně do týdne.

Levandulový éterický olej

Levandule krásně voní, zdobí zahrady, chodníky a okraje cest, ale také je silnou bylinkou, která úspěšně léčí plísňová onemocnění nohou a nehtů. Postupujte jako v předchozích případech a aplikujte ji dvakrát až třikrát denně. Po poslední večerní proceduře si na noc nasaďte tenké ponožky, ať zamezíte styku léčivé směsi s ložním prádlem.

Zdroje: Wikipedia.org, pharmeasy.in, homeremedyhacks.com, https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/athletes-foot/symptoms-causes/syc-20353841







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

24 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat