Vitamin E zdárně proti zánětům a stárnutí pleti

Vitamin E je nezbytný pro normální fungování lidského těla. Hraje ústřední roli ve vašem imunitním systému a funguje jako antioxidant (neutralizuje volné radikály, které poškozují buňky na genetické úrovni).

Na rozdíl od vitaminu C je vitamin E rozpustný v tucích, což znamená, že pro jeho správné ukládání v organismu je zapotřebí jej přijímat společně s tuky, a ukládá se v játrech a tukových tkáních těla. Vitamin E najdete v rostlinných olejích, vejcích, mase, drůbeži, obilovinách, ovoci a zelenině.

Pomocí vyvážené stravy můžete sice dosáhnout dostatečného množství vitamínu E potřebného pro zdravé fungování vašeho těla, ovšem existují situace, kdy doplněk vitaminu E může pomoci předcházet nebo léčit určité nemoci. Nedostatek vitaminu E je ve vyspělém světě považován za vzácný, s výjimkou předčasně narozených dětí s nízkou porodní hmotností nebo u lidí se vzácnými genetickými poruchami, jako je abetalipoproteinemie (dědičná porucha lipidového metabolismu ).

Nedostatek vitaminu E v těle může nastat také v souvislosti s Crohnovou chorobou nebo ulcerózní kolitidou, při které se vitamin E hůře vstřebává ve střevech. Vitamin E si tělo neumí samo vyrobit, proto musí být získáván prostřednictvím potravin nebo doplňků.

Výhody pro vaše zdraví

Vitamin E je často označován jako důležitý antioxidant. Někteří alternativní odborníci se domnívají, že může zpomalit nebo zabránit některým onemocněním souvisejícím se stárnutím buněk, jako jsou srdeční choroby, cukrovka, Alzheimerova choroba a rakovina. Stejné účinky (zpomalení stárnutí buněk) má vitamin E také na pokožku při aplikaci ve formě krémů a mastí.

Nervový systém

Vitamin E pomáhá při přenosu elektrických signálů mezi nervovými buňkami (neurony) mozku a těla. Z tohoto důvodu může vitamin E pomáhat při léčbě poruch nervového systému, jako je Alzheimerova choroba a epilepsie.

Oční choroby

Vitamin E je nedílnou součástí zdraví očí a napomáhá při regeneraci sítnice, rohovky a uvea (pigmentovaná část oka).

Doporučené dávkování

Vitamín E je bezpečný, pokud je podáván orálně, nebo aplikován na kůži. Většina lidí nemá při užívání doporučené denní dávky, která je 15 mg, žádné vedlejší účinky. Dlouhodobé příliš vysoké dávky však mohou způsobit nevolnost, průjem, slabost, bolesti hlavy, rozmazané vidění, vyrážky, a modřiny či krvácení (z důvodu zhoršeného vstřebávání vitaminu K, který je přebytkem vitaminu E v těle blokován)

Léčba zánětů

Někteří lékaři však doporučují i daleko vyšší dávky (pro krátkodobou léčbu), a to až 100 mg na den. Pro léčbu mnoha onemocnění, především akutních zánětů, se v některých případech osvědčily dávky až 200 mg na den. Případné vyšší dávky však raději konzultujte se svým lékařem.

Malý tip na závěr

Pokud již máte zakoupený vitamin E v olejových kapslích, jednou týdně obsah kapsle přidejte ke svému tělovému mléku nebo oleji (kapsli svrchu nastřihněte a vymáčkněte obsah kapsle), rozemněte v dlaních a vetřete do pokožky. Taková péče o pokožku zpomaluje projevy stárnutí, vyhlazuje vrásky a navrací pleti pružnost a pevnost. Rovněž snižuje viditelnost pigmentových skvrn, a má dokonce schopnost zvrátit poškození způsobená UVB zářením.

Zdroje:  lekarna.cz, verywellfit.com, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5751107/







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Omeleta s banánem

(13 hlasů)

Valentýnska snídaně

(22 hlasů)

Míchaná vejce s ricottou

(24 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat