Úloha potřebných elektrolytů v těle

Elektrolyty hrají v lidském těle významnou roli v oblasti vodního zásobení a metabolismu. Jaké potraviny vám elektrolyty dodají a jak poznat jejich nedostatek?

Lidské tělo se skládá z 60 procent z vody, jejíž největší část je v buňkách, například v krvi. Významnou roli v elektrolytické rovnováze má sodík, draslík, chlor a vápník, které podporují regulaci funkce nervů a svalů.

Co jsou elektrolyty

Elektrolyty jsou minerální látky, které regulují a koordinují důležité funkce v těle. Ve vodním prostředí se rozpadají na pozitivně nebo negativně nabité části. Podle jejich koncentrace tělo řídí poměr vody v buňkách, tedy je-li v buňce koncentrace elektrolytů vysoká, proudí do ní více vody a obráceně. Celý princip ale funguje pouze v případě, že má tělo dostatek zásob vody.

Úkoly elektrolytů a jejich nedostatek

Kromě krve obsahují elektrolyty také žaludeční šťávy, moč nebo stolice. Elektrolytická rovnováha je velmi důležitá, protože nedostatek, ale i nadbytek, může znamenat problém.

Elektrolyty se podílejí na mnoha tělesných funkcích. Ty nejdůležitější jsou kontrola funkce nervů a svalů, rovnováha vody v těle a regulace objemu kyslíku.

Příčiny nedostatku elektrolytů mohou být různé. Podle toho, který minerál tělu chybí, se mohou objevit symptomy jako vysoký krevní tlak, poruchy srdečního rytmu, nevolnost, křeče, svalová slabost, letargie, zmatenost, bolesti hlavy nebo ztrátu vědomí.

Příčiny nedostatečného množství elektrolytů v těle může způsobit průjem nebo zvracení, nadměrné pocení, určité léky nebo onemocnění srdce, jater a ledvin.

Jaké potraviny obsahují elektrolyty

Elektrolyty se nacházejí v mnoha potravinách a nápojích, proto není žádný problém příslušné minerální látky doplnit. Sodík a chlorid doplníte z běžně dostupné kuchyňské soli. Pozor si ale dejte nadměrnou konzumaci, mohlo by se to odrazit negativně na krevním tlaku.

Hořčík najdete skoro ve všech potravinách, ale největší množství je v celozrnných výrobcích, ořechách, luštěninách a čerstvém ovoci.

Ačkoliv se draslík potem z těla nevyplavuje, je přesto vhodné ho při silné ztrátě tekutiny doplnit také. Nejlepším zdrojem draslíku jsou obilné klíčky, luštěniny, sušené ovoce a ořechy.

Nejlepším zdrojem vápníku jsou samozřejmě mléčné výrobky, s nadhledem ale vede parmezán. Ale i vegetariáni mohou doplnit vápník ze sóji, minerální vody, celozrnných výrobků, mandlí, sezamu a zelené zeleniny.

Zdroj: life line, https://www.roswellpark.org/cancertalk/201808/electrolytes-what-are-they-what-happens-if-you-dont-have-enough, healthline.com






Celkem 2 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na oběd

Více tipů

Svíčková na smetaně

(2 hlasů)

Pečený losos s chřestem

(1 hlasů)

Rajská omáčka

(1 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Nový horoskop Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat