Vůně některých rostlin zbavuje zánětu i bolesti

S aromaterapií bývají nejvíce spojovány esenciální oleje a speciální difuzéry. Co když si ale půjdete přičichnout do lesa třeba k borovici? Nebo se na vlastní bylinkové zahrádce „nadýcháte“ vůně bazalky nebo oregana? I tak můžete zabojovat proti zánětům. A ještě si snížíte riziko rakoviny!

Pokud jste někdy ucítili aromatický závan šalvěje, máty, bazalky nebo smrku, poznali jste v praxi, jak pracují terpeny. Právě tyto molekuly propůjčují květinám, bylinám i stromům širokou škálu vůní! A ukazuje se, že svými zajímavými schopnostmi hodně ovlivňují nejen vaše čichové buňky, ale i vás samotné. 

Pohoda s každým nádechem

Stejně jako inhalace esenciálních olejů je i vdechování přírodních vůní přímo od rostlinných zdrojů spojováno s emoční harmonickou stabilitou. „Terpeny jsou látky se silným terapeutickým účinkem, proto téměř okamžitě uklidňují psychiku, snižují hladinu stresových hormonů a navozují pocity radosti. Některé také povzbuzují při únavě, podporují koncentraci a zlepšují paměť,“ vysvětluje neurovědec Josh Kaplan z americké Washingtonské univerzity. Tento specialista ale přiznává i další přínosy, které můžete v lese či nad vlastním květináčem „nasát“ plnými doušky.

Zázračná moc přírody

„Již mnohokrát bylo prokázáno, že terpenový beta-karyofylen obsažený třeba v bazalce, černém pepři a oreganu vykazuje protizánětlivé, antioxidační a bolest zmírňující působení. Velice slibné výsledky mívá i při léčbě Alzheimerovy choroby a epilepsii. Na terpeny je bohaté i lesní prostředí, které podle četných studií značně omezuje pravděpodobnost onkologických onemocnění. Čím více času tedy budete trávit poblíž listnatých i jehličnatých dřevin, tím pro vaše zdraví lépe,“ domnívá se jmenovaný odborník. Dočkat se ale můžete i jiných pozitiv.

Účinný prášek, který není vidět

Poznatky studie publikované v magazínu Journal of Toxicological Research naznačují, že zmiňované voňavé molekuly také neutralizují škodlivé volné radikály a tlumí oxidační stres. Zároveň předcházejí poškození tlustého střeva a podporují činnost kardiovaskulárního systému. Tak je čichejte, co to dá!

Zdroje: besthealthmag.ca, unatechequipment.com, https://westerntoday.wwu.edu/features/wwu-s-josh-kaplan-and-his-students-exploring-the-potential-beneficial-impacts-of-cannabis






Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:40
7 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:00

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat