Rychlé zklidnění podrážděného žaludku

Při podrážděném žaludku už dávno nemusíte držet přísnou dietu, dnes je na programu spíše lehká strava. Pomáhá trávicímu traktu v těžkých časech. Následující pokrmy vám pomohou při průjmu, zvracení nebo potravinové nesnášenlivosti.

Díky tradovanému klišé nemocničního jídla mají pokrmy na podrážděný žaludek špatnou pověst. Mezitím se ale ve výživovém konceptu leccos změnilo.

Co jsou dietní pokrmy

Ať už vás trápí akutní onemocnění, operace, potravinové nesnášenlivosti nebo infekce zažívacích orgánů, potřebujete vyváženou stravu. Na rozdíl od té normální se u lehkých pokrmů snažíme vyhnout těm potravinám, které by mohly vyvolávat alergie nebo nesnášenlivost. Taková strava má tělu dodat dostatek energie – asi 2000 kcal denně – a všechny důležité makro a mikro látky. To znamená bílkoviny, tuky, sacharidy, vitaminy, minerální látky a stopové prvky.

U lehké stravy se nejedná o dietu. Takový způsob slouží v první řadě ke zklidnění postiženého nebo podrážděného žaludku a oblasti střev. Je to plnohodnotná strava, která nemá redukovat příjem kalorií. Neslouží také žádným terapeutickým účelům, použít ho můžete při obtíží jako je nevolnost, zvracení, průjem nebo zácpa, pocit plnosti, nadýmání, žaludeční křeče nebo po operacích.

Jaké potraviny zklidní žaludek?

Lehké pokrmy souvisí s optimalizací jídelního plánu. Kdo myslí na klasický mix z coly a slaných tyčinek, který má být první pomoc, je úplně mimo. Teď už se ví, že existují mnohem lepší varianty. Některé potraviny jsou známé svým uklidňujícím účinkem – jako například fenykl nebo banány. Kromě toho se dobře snášejí také brambory.

Vyhnout byste se měli naopak všemu, co podráždění způsobuje. Pokud se většinou stravujete v rychlém občerstvení nebo v restauracích a stěžujete si na problémy, pak je potřebná změna nasnadě. Většinu potíží vyvolává tuk a tučné potraviny, proto se jako lehké jídlo nedoporučují ani tučné mléčné výrobky. Také uzeniny, cibule nebo různé druhy zelí mohou způsobovat nadýmání.

Zdroj: life line, https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/gastritis/symptoms-causes/syc-20355807







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

4 Příspěvků
Poslední příspěvek 1:18
3 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:59
8 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:50

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat