Při pohybu po menopauze zohledněte potřeby svého těla

Menopauza, tedy konec ženského menstruačního cyklu, je velkým biologickým otřesem. Tělo už se nechová jako dřív, vše je jinak – komplikovanější. Jaký pohyb je během tohoto zatěžkávacího období pro ženu vhodný? Na HIIT zapomeňte!

Návaly horka, noční pocení, vaginální suchost a nepohodlí během sexu, taky potíže se spánkem, náladovost, úzkosti, snížená sexuální touha (libido), problémy s pamětí a koncentrací, ale i přibývání na váze způsobené výkyvy hladin hormonů. Zvyšující se hladiny estrogenu způsobují větší chuť k jídlu a naopak menší chuť k fyzické aktivitě. Averze k pohybu by se však měla pokořit, neboť během menopauzy dochází ke zpomalování metabolismu, organismus se hůř vypořádává s cukry a škroby. Co se týče konkrétního pohybu, předně dejte na svůj pocit.

Odborníci doporučují během a po menopauze podporovat mobilitu, zdraví kostí a svalů a duševní pohodu. Stravou a pohybem. Je však důležité zohledňovat novou podobu a potřeby svého těla. Kosti jsou křehčí, takže třeba takový HIIT (vysoce intenzivní intervalový trénink při kterém se střídá cvičení o vysoké zátěži s tím o zátěži nízké) a další intenzivní kardio cvičení budou méně bezpečné a žádoucí. Místo nich fitness trenéři doporučují následující možnosti.

Silový trénink

Činky, závaží, posilování s vlastní vahou. Ideální! Silový trénink je pro ženy během menopauzy zásadní. To proto, že hrozí zvýšené riziko osteoporózy. (Obecně vzato, jednorázový silový trénink zvyšuje klidový výdej energie v průměru o 100 kcal za den.) Ne, nemusíte se hned hnát do posilovny a soupeřit se svalovci v tom, kdo uzvedne víc, stačí pouhá chůze s lehkými činkami. Kromě ní preferujte jogging, pak taky jízdu na kole nebo nordic walking (dynamická chůze se speciálními sportovními holemi).

Plavání

Plavání je další skvělé aerobní cvičení pro ženy v menopauze. Jedná se o pohyb, který bývá šetrný ke kostem a kloubům a může pomoci podpořit zdravé řízení hmotnosti a kondici srdce. S ohledem na styl a intenzitu se dá při 70 kilogramech tělesné hmotnosti spálit 600–800 kcal za hodinu.

Jóga

Jóga je pro hormonální bouři jako dělaná. Zklidňuje mysl, tělu dodává flexibilitu. Podle některých studií zároveň snižuje příznaky menopauzy, ke kterým patří třeba návaly horka. Tahle starodávná praxe je skutečně nanejvýš vhodná. Žena se 70 kilogramy spálí za hodinu jógy 260 kcal.

Zdroje: nhs.uk, wikipedia.org, eatthis.com, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26382311/







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat