Vonné svíčky mírní pracovní vypětí

Od rána jste se nezastavili a jediné, po čem teď toužíte, je trocha odpočinku? Zapalte si k němu vonnou svíčku, která vás uvolní takřka okamžitě. Jak je možné, že dekorace s knotem má takovou moc?

Máte chuť zapálit si vonnou svíčku a jen tak relaxovat? Z pohledu psychologů je to moc dobrý nápad, který vám přinese spoustu výhod. Koneckonců, svíčka sama o sobě přináší vnitřní klid i pocit bezpečí. Když navíc ovoní celý prostor, v němž se nacházíte, její účinky se ještě znásobí!

Budiž světlo i psychická pohoda

„Je vědecky prokázáno, že vonné svíčky sehrávají zásadní roli v celkovém duševním zdraví. Zlepšují totiž náladu, mírní pracovní vypětí a zbavují úzkosti,“ vysvětluje britská psychoterapeutka Chryssa Chalkia, která poukazuje na to, že spotřeba svítidel s knotem v dobách pandemie pořádně vzrostla. „Jejich uklidňující účinek je založen na tom, jak mozek zpracovává pachy. Příjemné aroma stimuluje limbický systém, což je oblast, jež je centrem naší paměti a emocí. Zasahuje ale i do produkce hormonů serotoninu a dopaminu. Proto je náš emoční stav ovlivněn vztahem, který existuje mezi vůněmi, vzpomínkami a emocemi,“ dodává jmenovaná odbornice.

Něco jako zpátky v čase

Jinými slovy – určité pachy pro vás mohou být kouzelné, protože je máte spjaté s nezapomenutelnými životními okamžiky. Někdo cítí vanilku a automaticky si vybaví babičku, jak peče něco dobrého na zub. Jinému se zase slastný pocit po těle rozlije ve chvíli, kdy ucítí mátu, protože si vzpomene na mátový čaj, který mu v dětství dělávala maminka. A co víc, tohle celé má ještě silný zdravotní význam.

I srdce a svaly si chtějí přičichnout!

Některé studie naznačují, že vůně mohou dokonce normalizovat krevní tlak, utlumit svalové napětí, stabilizovat tepovou frekvenci a stimulovat mozkovou aktivitu. Nelze se tedy divit tomu, že se aromaterapie tolik osvědčila při léčbě nejrůznějších psychologických a fyziologických poruch. Na jakou konkrétní svíčku to dnes vidíte? Hodí vás do pohody santalové dřevo, levandule, kokos, jasmín nebo lemongrass?

Zdroje: travelandleisure.com,  surpriseelementsshop.com, https://www.counselling-directory.org.uk/memberarticles/scented-candles-to-reduce-anxiety







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat