Škodlivé chemikálie obsahuje téměř polovina kosmetických výrobků

Rtěnky, zdravíčka, make-upy, podkladové báze, řasenky či stíny. Kdo by je nemiloval? Všem ženám pomáhají cítit se lépe a sebevědoměji, ovšem ony mají i svoji temnou stránku. Skutečně máte jistotu, že si na obličej nenanášíte něco, co vám může i ublížit? Tak na to rozhodně nespoléhejte!

Den zúčtování. Tak by se asi dala nazvat chvíle, kdy si skupina amerických výzkumníků z univerzity v Notre Dame vzala na paškál 200 kosmetických produktů různých značek. Produkty vědci posbírali v běžných kosmetických prodejnách, které byly v USA a Kanadě aktivní v letech 2016 až 2020.

Ani francouzský maloobchod není bez viny

Jednalo se například o americkou firmu Ulta Beauty, francouzskou Sephoru či taktéž americkou společnost Bed Bath & Beyond. Tato studie, jejíž výsledky uveřejnil odborný časopis American Chemical Society, šokovala tím, že téměř polovina uvedených kosmetických produktů obsahuje potenciálně škodlivé chemikálie zvané per- a polyfluoroalkylové látky (PFAS). Ty se spojují s rakovinou, poškozením reprodukce a oslabením imunitního systému.

Důvod, proč jsou chemikálie v kurzu

Pro ujasnění, PFAS se často používají ke zvýšení trvanlivosti a roztíratelnosti výrobků, jsou zodpovědné za jejich konzistenci, a nalézt se dají v pleťových vodách, rtěnkách, lacích na nehty, podkladových bázích, očních stínech i řasenkách. A pochopitelně i dalších výrobcích mimo kosmetický průmysl.

Situace je taková, že dle amerického Centra pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC) má v PFAS v krvi 97 procent Američanů, neboť výrobky osobní péče se často aplikují na oči a rty, tedy do blízkosti slzných cest a sliznic, čímž se snadno absorbují do krevního oběhu.

Ani četba štítků neochrání

Navíc akademici odhalili, že přibližně 88 procentům testovaných produktů chyběly na etiketách produktů informace o těchto složkách. Ve svém prohlášení vědci uvedli, že dvě třetiny zkoumaných tekutých rtěnek, dvě třetiny podkladových bází a tři čtvrtiny voděodolných řasenek jsou plné sloučenin fluoru, jedné z těchto chemikálií, která má při dlouhodobém kontaktu s pletí toxické účinky. V horším případě dochází k onemocnění jater a štítné žlázy nebo narušení hormonů.

Bohužel, kosmetika a výrobky osobní péče nejsou přísně regulovány, takže nikdy nelze s jistotou říct, že ta voňavá věc, kterou se každý den natíráte, je bezpečná. Sluší se také uvést, že PFAS se označují za „věčné chemikálie“, to znamená, že se v životním prostředí nerozkládají.

Zdroje: mst.dk, healthline.com, https://pubs.acs.org/doi/10.1021/acs.estlett.1c00240






Celkem 2 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Srdíčkový koláč

(30 hlasů)

Houby se sazeným vejcem

(22 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat