Komentáře k článku

Siraellen 17.11.2021

nikdy jsem o tom neslyšela

karel.datel 15.11.2021

Botulin v konzervě se neprojevuje nijak, vypouklá, tzv. bombážovaná konzerva znamená, že hnije nebo je netěsná. Konzerva s botulinem se nijak poznat nedá. Clostridium je anaerobní tvor, který na vzduch sporuluje. Toho se využívá při domácí konzervaci, že se zavařuje dvakrát s rozestupem 24 hodin. Princip je ten, že bakterie se v anaerobním prostředí aktivuje, ale nemá sílu se před druhým varem zapouzdřit. Při průmyslovém zpracování se to řeší sterilizací na min. 121 stupňů v autoklávu. Botulin se rozkládá za nižší teploty než 100 stupňů (cca 70), ale musí být prohřátý celý objem.

babi Eva 15.11.2021

Fotografie je zavádějící, plíseň na potravinách nemá nic společného s botulotoxinem. Pokud se už botulotoxin v potravině vyskytuje, nelze jej odstranit varem. Vařením opakovaným s odstupem několika hodin až dnů lze zničit bakterie rodu Clostridium , ale ne toxin jimi už vytvořený.

karel.datel babi Eva 15.11.2021

Botulin se teplotou ničí, stejně tak jej ničí světlo. Chemicky se jedná o bílkovinu, kterou, bohužel, žaludeční šťávy nekrakují. jako jiné bílkoviny.

xxkouckaxx 14.11.2021

naštěstí se nám to vyhnulo

Podmínky a pravidla pro vkládání příspěvků. Diskusní příspěvky vyjadřují názor jejich pisatelů a redakce za ně nenese zodpovědnost. Redakce si vyhrazuje právo smazat příspěvek nebo obrázek, který obsahuje vulgární výrazy či fotografie, urážky nebo jinak odporuje dobrým mravům a zákonům ČR. Odstraněny budou opakovaně vkládané vzkazy, stejně jako odkazy, které se netýkají tématu nebo obsahují neplacenou reklamu.

Zdarma produkt k testování!

Staň se testerkou!

Reklama

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat