Život ohrožující botulismus

Botulismus je sice ojedinělá, ale život ohrožující otrava vyvolaná bakterií clostridum botulinum. Ta se nachází ve špatně konzervovaných potravinách a produkuje nervový jed botulinumtoxin. Jaké jsou symptomy a jak otravě předcházet?

Clostridie se rozmnožují v prostředí bohatém na bílkoviny bez přístupu vzduchu, takže se nacházejí především v konzervách a zabaleném mase nebo uzeninách. Proto se botulismu často také říká otrava masem nebo uzeninami. V ojedinělých případech může botulismus vyvolat také přítomnost bakterií ve střevech nebo vnějších poraněních.

Botulismus se vyskytuje celosvětově a objevuje se převážně pouze v jednotlivých případech nebo malých epidemiích (tři až pět případů). Nemoc není nakažlivá, epidemie se rozšiřuje konzumací stejného nakaženého jídla více osobami. Ročně se nákaza pohybuje okolo 10 osob.

Příznaky

Symptomy jsou v mnoha formách botulismu podobné. Několik hodin až dní po příjmu jedu do těla se nejdříve objevují potíže trávícího systému jako nevolnost, zvracená, žaludeční křeče a průjem. Zároveň nebo trochu později způsobuje nervový jed také paralýzu očních svalů, což vede ke dvojitému a rozmazanému vidění. Přidávají se rozšířené zornice a suchost v ústech. Později dochází také k poruchám řeči a polykání.

Paralýza se velmi rychle rozšiřuje do celého těla, takže postiženého postihuje slabost horních i dolních končetin, později i bránice a dýchací soustavy, což bez včasné pomoci vede ke smrti udušením. Ve většině případů zůstává postižený při vědomí stejně jako není nijak narušena citlivost.

Léčba

S ohledem na velmi obecné prvotní příznaky otravy je správná diagnóza stanovena většinou až pozdě. Proto už při podezření na botulismus je postižený léčen v nemocnici, kde je možné intenzivní medicínou vyšetřit všechny příčiny.

Pokud se diagnóza potvrdí do 48 hodin, může lékař podat protijed, po uplynutí této doby už ale neúčinkuje. V průběhu několika málo hodin po požití jedu je možné vypláchnout žaludek a nasadit antibiotickou léčbu.

Jak zamezit riziku nákazy?

Botulismus je v drtivé většině způsoben konzumací doma konzervovaných nebo vakuovaných potravin, proto je nejlepším opatřením proti nákaze velmi opatrné zacházení s potravinami. Rozhodně byste neměli konzumovat nafouklé konzervy nebo jinak podezřelé potraviny. Vakuově balené potraviny uchovávejte vždy v lednici s teplotou do 10 stupňů – pak se nemohou rozmnožovat choroboplodné zárodky. Clostridie a jejich jed je možné zneškodnit vařením po dobu alespoň 15 minut při 100 stupních. Protože med by mohl obsahovat spory clostridií, nedoporučuje se podávat ho dětem mladším dvou let, aby nedošlo ke kojeneckému botulismu.

Zdroj: life line, https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/botulism/symptoms-causes/syc-20370262







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

9 Příspěvků
Poslední příspěvek 11:09
1 Příspěvků
Poslední příspěvek 10:59
33 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat