Frekvence výměny zubního kartáčku

Všem z nás je nejspíše jasné, že zubní kartáčky nemají schopnost vydržet na věčné časy. Ale stejně tak může být dost těžké včas rozpoznat, kdy je vhodné dát vašemu parťákovi v péči o ústní dutinu sbohem a vyměnit jej za nový.

Možná vás překvapí, když zjistíte, že podle pokynů výrobců a doporučení zubních lékařů by měl být váš zubní kartáček vyměňován každých 12 až 16 týdnů (čili 3–4 měsíce). A to se týká i náhradních hlavic na elektrické a sonické kartáčky. Pokud podceníte včasnou výměnu zubního kartáčku, zaděláváte si na problém jak se zuby, tak i s dásněmi.

Proč byste měli měnit zubní kartáčky častěji?

Zubní kartáček je vaší první obrannou linií proti bakteriím, které způsobují onemocnění dásní, zubní kaz a zápach z úst. Kartáček s měkkými štětinami účinně odstraní staré potraviny a bakterie, které se mohou shromažďovat kolem zubů. Pokud tedy dodržujete standardní doporučení (čistit si zuby 2 minuty dvakrát denně), již podnikáte nezbytné kroky k ochraně zubů před kazy. Při této frekvenci používání začnou štětiny vašeho kartáčku již po několika týdnech vypadávat a ztrácet kvalitu, a během přibližně 3 měsíců se začnou kazit nebo kroutit, díky čemuž mohou začít velice nevybíravě poškozovat dásně, které pak budou náchylnější k infekci.

Je tomu u náhradní hlavice elektrického kartáčku jinak?

Elektrické hlavy zubních kartáčků čistí povrch vašich zubů rychlým otáčením nebo vibracemi. Tyto hlavy zubních kartáčků rovněž disponují měkkými nylonovými štětinami, které se mohou při pravidelném používání znehodnocovat zrovna tak jako u klasického ručního kartáčku. A co víc, štětiny náhradních hlavic bývají v průměru kratší, což znamená, že se mohou roztřepit rychleji. Naplánujte si proto výměnu náhradní hlavice elektronického zubního kartáčku každých 12 týdnů nebo i dříve. Především sledujte známky opotřebení štětin, abyste věděli, kdy je čas se s hlavicí rozloučit.

Další důvody pro výměnu zubního kartáčku

Vyměnit svůj zubní kartáček (i kartáčky všech ostatních členů vaší domácnosti) je vhodné rovněž, pokud jste vy nebo některý člen domácnosti prodělali nemoc. Virové a bakteriální infekce (např. streptokok či angína), jsou obzvláště znepokojivé, a jsou tedy velice dobrým důvodem k výměně zubního kartáčku za nový!

Jak se starat o zubní kartáček

Chcete -li ze svého zubního kartáčku vytěžit maximum, starejte se o něj stejně jako o jakýkoli jiný osobní nástroj pro péči o vaše tělo nebo osobní hygienu. Nesdílejte svůj zubní kartáček s nikým jiným, dokonce ani s členy vaší nejbližší rodiny. Pokud si svůj zubní kartáček ukládáte do stojanu s dalšími zubními kartáčky, snažte se, aby se hlavy navzájem nedotýkaly. Po čištění zubní kartáček důkladně opláchněte teplou vodou z kohoutku. K dezinfekci nepotřebujete dezinfekční prostředek, ústní vodu ani horkou vodu. Pokus o „dezinfekci“ zubního kartáčku tímto způsobem může ve skutečnosti šířit choroboplodné zárodky.

Rovněž se vyhněte používání jakýchkoli speciálních uzavřených pouzder, v domnění, že takto váš kartáček zůstane čistý, když jej zrovna nepoužíváte. Je tomu právě naopak, protože takový způsob uložení zubního kartáčku může podporovat růst plísní nebo šíření bakterií. Pouzdro používejte pouze v případě cestování, a to po nejkratší nezbytnou dobu.

Rizika spojená s používáním opotřebovaného kartáčku

Při každém použití zubního kartáčku jsou nylonové štětiny vystaveny působení vody a chemikálií ze zubní pasty. Díky tomu jsou štětiny při každém použití trochu slabší. Ty se pak kroutí a ohýbají a z precizního nástroje pro čistění zubů se stane něco jako „rejžák“, čili drhnoucí rozježený kartáč, který vám může začít poškozovat dásně. Starší zubní kartáčky jsou rovněž mnohem méně účinné při odstraňování plaku, který je, jak víme, příčinou onemocnění dásní a zubního kazu. Takže celkově vzato, používat starý kartáček je velice nežádoucí, protože napáchá více škody než užitku, a nakonec stejně neušetříte.

Zdroje: healthline.com, splashorthodontics.co.uk, cornerhousedental.com







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Kuskus se sušeným mangem

(17 hlasů)

Omeleta s banánem

(13 hlasů)

Dušené houby na toastu

(25 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

33 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat