Aviváž není vhodné používat na každé prádlo

Kdo by nechtěl krásně měkké a voňavé oblečení a ručníky? Na trhu je k dispozici nepřeberné množství různě parfémovaných aviváží, a příslib dokonale čistého prádla se svěží vůni číhá v reklamách na každém rohu.

Věděli jste však, že se vám použití aviváže může občas nepěkně vymstít, a dokonce i prodražit, pokud ji použijete nesprávně, a že její použití je u některých typů materiálů vyloženě nežádoucí? A je vůbec způsob, jak aviváž nahradit?

Co je to aviváž

Aviváž své pojmenování dostala podle francouzského slova avivé, které v překladu znamená oživený nebo svěží. Při praní je používána proto, aby vaše oblečení změkčila, dodala mu dlouhotrvající vůni a snížila vznik elektrostatických nábojů (zejména u tkanin s vysokým obsahem umělých vláken). Některé typy aviváže rovněž vytvářejí ochranný film, díky kterému se prádlo hned tak rychle nezašpiní. Správné dávkování se liší podle značky přípravku, naštěstí pro vás, většina výrobců používá víčko aviváže jako odměrku, na kterém již máte vyznačeno optimální dávkování, tudíž si nemusíte s ničím lámat hlavu, a aviváž prostě pouze nalijete do zásobníku podle instrukcí.

Kdy aviváž nepoužívat

Aviváž se nedoporučuje používat pro praní ručníků, osušek a funkčního prádla. Rovněž je nevhodná při praní vlněných svetrů či termo prádla z Merino vlny, oděvy z kašmíru apod. Nevhodná je také pro alergiky, malé děti a osoby s citlivou pokožkou.

Ručníky

Ručníkům věnujeme samostatný prostor, protože se jedná o nejproblematičtější materiál pro praní vůbec. Ať se snažíte, jak se snažíte, nezřídka se stane, že místo krásně měkkého ručníku z pračky vytáhnete „šmirgl papír“. Jak se tomu tedy vyhnout a pomůže vám v tom aviváž?

Většina výrobců nedoporučuje používat pro ručníky aviváž vůbec. Může totiž snížit jejich savost. Řekněme, že v tomto případě opravdu velice záleží na tom, z jakého materiálu je ručník vyroben. Je-li čistě bavlněný nebo bambusový (a není v něm příměs syntetických vláken) pak takovému ručníku aviváž neuškodí, pokud to s dávkováním aviváže nepřeženete. Plná dávka aviváže obvykle ručníky příliš impregnuje, obzvláště, pokud je sušíte venku, nikoli v sušičce. V případě sušení venku tedy snižte dávku aviváže na nezbytné minimum. Roli samozřejmě hraje i kvalita aviváže a její složení. Správnou míru u každého typu aviváže musíte najít sami.

Pokud dáte ručníky sušit na prudké slunce, efekt šmirgl papíru máte téměř zaručený. Nejlepší způsob sušení ručníků je v sušičce, případně v dobře větraném polostínu. Skvělého efektu dosáhnete také tehdy, pokud budete ručníky prát s použitím mýdlových ořechů, v tomto případě aviváž nebudete potřebovat vůbec. Info o tomto způsobu praní získáte ve většině prodejen s eko drogerií.

Funkční prádlo

Prádlo, které je navrženo tak, aby okamžitě odvádělo pot od těla, většinou disponuje membránou, kterou rozhodně nechcete ucpat použitím aviváže. I pouhé jedno vyprání funkčního či sportovního prádla s použitím aviváže vás může vyjít hodně draho, jelikož je toto znehodnocení „funkčnosti“ často nevratné, a takové oblečení pak můžete rovnou vyhodit do koše. Pokud chcete zlikvidovat zápach sportovního oblečení, použijte místo aviváže ocet, který jednoduše nalijte do stejné přihrádky, kam obvykle naléváte aviváž. Octového odéru se nemusíte bát, ten zmizí, jakmile prádlo uschne. Chcete-li prádlo navíc ještě provonět, přidejte do přihrádky s octem také několik kapek vonné esence dle vlastního výběru. Velice osvědčená je například citrónová tráva nebo grapefruit.

Vlna

Na aviváž při praní vlny rozhodně zapomeňte. Pokud vás svetr kouše, nebo chcete změkčit své spodní prádlo z Merino vlny, použijte mýdlové ořechy nebo prací gel určený pro praní vlny s obsahem lanolinu. Mýdlové ořechy vlnu nejen změkčí, ale také dezinfikují a odstraňují případný odér, který je zejména na začátku nošení pro vlnu typický. S výběrem vám poradí ve kterémkoli obchodě s eko drogerií.

Prádlo pro děti a alergiky

Prádlo pro děti vyžaduje speciální péči stejně jako prádlo pro alergiky či pro osoby s citlivou pokožkou. Vzhledem k chemickému složení aviváže mohou některé látky působit dráždivě, jelikož obsahují celou řadu alergenů. Samostatnou kapitolou je parfemace, díky které prádlo sice příjemně voní, ale pokožku může dráždit.

Čím nahradit aviváž

Jestliže chcete mít příjemně měkké prádlo, můžete si pořídit pračku s parní funkcí. Díky páře nebude oblečení tolik zmačkané, a navíc bude měkké. Tyto pračky však nejsou zrovna levnou investicí. Levnější variantou je do posledního máchání přidat trochu octa. Prádlo bude měkčí a vláčnější, případně můžete přidat několik kapek éterického oleje, jak již bylo zmíněno u odstavce o funkčním prádle.

Zdroje: názor autora, vesna.cz, dobrytextil.cz, lakma.cz







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na oběd

Více tipů

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek 10:59
33 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat