Negativní myšlenky nebudou mít šanci

Cítíte se někdy jako rukojmí svých vlastních – negativních – myšlenek? Poradíme vám spolehlivou techniku, jak z kolotoče myšlenek úspěšně vystoupit.

Každý má občas negativní myšlenky a je to naprosto normální. Důležité je, jak s nimi umíme zacházet. Jste v zajetí černých myšlenek a nemůžete dlouho myslet na nic jiného? Pak byste se měli naučit je zastavit. Existuje na to velmi efektivní metoda – zkrátka je „stopnete“.

Co je „myšlenková stopka“

Je to technika, která vám pomůže vystoupit z trýznivých obav, strachů a negativních myšlenek. Naopak pomáhá vyvolat jiný, pozitivnější, pocit. Předpokladem ale je, že si své černé myšlenky a negativní pocity uvědomujete.

Jak funguje?

Abyste metodu používali správně, musíte postupovat podle následujících pěti kroků:

Svoje negativní myšlenky si uvědomte a vědomě se rozhodněte z kolotoče myšlenek vystoupit.

Vizualizujte si symbol, který si spojíte se svou stopkou (klidně to může být například skutečná značka Stop) a řekněte nebo si alespoň pomyslete „Stop!“.

Dýchejte zhluboka nebo proveďte nějaké uklidňující dechové cvičení.

Nyní změňte svoje aktuální jednání a nahraďte ho něčím jiným. Zažijte stopku všemi smysly.

Všechno, co děláte, komentujte pozitivně – nahlas nebo alespoň v hlavě. A chvalte se!

Co dál?

Abyste si vždy na možnost zastavit svoje myšlenky vzpomněli, můžete si například po bytě rozmístit lístečky s obrázky vaší stopky. Nebo si pozitivní myšlenky spojte s nějakým klenotem. Když si tedy například vezmete svůj „speciální“ prsten, budete vědět, že je to stopka pro negativní myšlenky.

Při změně jednání můžete dělat cokoli, co vás napadne a pomůže vám dostat se z negativní situace. Můžete vyzkoušet třeba změnu pozice, projít se pár kroků, uvědomit si vůni kávy, pustit si oblíbenou hudbu, zatancovat si, zavolat kamarádce – zkrátka cokoli, co vás přivede do lepší nálady. Udělejte si seznam se všemi úspěšnými aktivitami a mějte ho stále při ruce.

Najděte příčinu

Bohužel funguje stopka jen na krátkou dobu, proto je důležité najít příčinu negativních myšlenek a změnit spouštěč. Stopka totiž nemá pocity a myšlenky potlačit. Všechny pocity a myšlenky jsou totiž naší součástí, ale nesmíme se těmi negativními nechat převálcovat.

Zdroj: názory autora, https://www.mcleanhospital.org/essential/4-ways-stop-negative-thinking, https://www.psycom.net/negative-thinking







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Boloňská omáčka

(2 hlasů)

Čočková polévka

(1 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude pro tebe zvláště silný v oblasti tvé kreativity a emocionálního výrazu. Soustřeď se na sebeobjevování a nauč se ocenit své vlastní umělecké schopnosti, i když se ti zdají méně zkušené než ostatních. Buď s... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat