Lepší myšlení v práci podpoří otevřené okno

Těžký, špatný vzduch, nebo naopak svěží, vyvětrané prostředí. Kdy se lidem pracuje a přemýšlí o dost lépe? Nejspíš to není těžké uhodnout, ale takhle velký rozdíl nečekali ani sami vědci!

Učení, projekty, nebo jen pouhá hra s dětmi. Pokud se nemůžete soustředit, okamžitě otevřete oko a nasajte čerstvý vzduch. Jeho špatná kvalita totiž skutečně ovlivňuje výkon mozku. Přišli na to výzkumníci z Harvardu, kteří provedli kognitivní testy 302 kanceláří v šesti zemích světa.

Co všechno přístroje ukážou?

Vedoucí autor Jose Guillermo Cedeño Laurent a jeho kolegové se zaměřili na pracovní výkony lidí z Číny, Indie, Mexika, Thajska, Spojených států amerických a Velké Británie. Všichni zaměstnanci byli ve věku 18 až 65 let a pracovali alespoň tři dny v týdnu v kancelářské budově.

Každý z nich měl stálou pracovní stanici, která byla v rámci studie vybavena senzorem prostředí. To v reálném čase monitorovalo koncentrace jemných částic o velikosti 2,5 mikrometru a menších, plus oxid uhličitý, teplotu a relativní vlhkost. Účastníci následně prováděli kognitivní testy na zakázkově navržených aplikacích pro chytré telefony, a to v předem naplánovaných časech, nebo když senzory detekovaly vyšší úroveň jemných částic.

Nedodržování termínů a slabé výkony

Ze studie, kterou uveřejnil odborný časopise Environmental Research Letters, následně vyplynulo, že ti, kdo pracují při špatné kvalitě vzduchu, zdaleka neodvádějí takové výkony jako ostatní. Ba naopak mají potíže s koncentrací a odezvou na různé úkoly. Některým také bývá špatně, stěžují si na bolesti hlavy a žaludeční nevolnost.

Akademici v souvislosti s tím uvedli, že těžký, vydýchaný nebo mikročásticemi zamořený vzduch tak ovlivňuje nejen plíce a dýchání, ale i myšlení. Apelují na to, aby se v komerčních budovách víc investovalo do zlepšení větrání a přirozeného proudění vzduchu.

A co vaše pracovní prostředí, jaké je?

Pakliže se vy osobně v kanceláři necítíte zrovna nejlépe, upozorněte na to svého zaměstnavatele. Pro udržení a zlepšení kognitivního zdraví začněte se základy zdravého životního stylu, tedy s vyváženým jídelníčkem a cvičením. Zároveň udržujte mozek stimulovaný náročnými úkoly a hrami, jako jsou hádanky a sudoku, také dodržujte dobré spánkové návyky, a pokud je to možné, vyhýbejte se stresu.

Zdroje: verywellmind.com, pnas.org, https://www.dailysabah.com/life/health/open-a-window-office-air-quality-affects-cognitive-function







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

V tomto týdnum budeš velmi aktivní a energický. Mars, tvůj vládce, k tobě pusobí silně a budou tě ovládat silné touhy a ambice. Zaměř se více na své cíle a věnuj se jim zcela vášnivě. Tvůj odhodlání a energie bude silná, takže pok... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

6 Příspěvků
Poslední příspěvek 12:04
19 Příspěvků
Poslední příspěvek 11:09
87 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat