Antibakteriální mýdla mohou být zdraví škodlivá

Libujete si v tom, že nepatříte mezi alergiky a ke všemu máte silný imunitní systém? Užijte si to, protože to nemusí trvat dlouho. Pokud preferujete antibakteriální hygienické přípravky, senná rýma už si na vás brousí zuby. A nejen ona.

Máte panickou hrůzu z bakterií, proto si ruce myjete zásadně antibakteriálním mýdlem? Tak jistě, jeví se to jako logický krok, který snadným způsobem chrání vás i vaše zdraví. Ale co když je to přesně naopak a máte kvůli těmto hygienickým prostředkům zaděláno na pořádné komplikace? Možné to opravdu je.

I dobrý úmysl může mít nepříznivý účinek

Nedávná americká studie uskutečněná Michiganskou univerzitou odhalila hodně znepokojivá fakta. Její závěry totiž naznačují, že lidé, kteří používají antibakteriální mýdla, mívají slabší imunitní systém a častěji trpí alergiemi. Jak to? Vysvětlení tohoto záhadného jevu není nijak složité. Za všechno podle odborníků může obsažený triclosan. To je chemická sloučenina široce využívána v celé řadě výrobků, a to včetně zmíněných mýdel, zubních past, úklidových a pracích prostředků, deodorantů a plastových nádob. A protože patří do kategorie environmentálních toxických látek, její vliv na zdraví rozhodně není příznivý.

Temná stránka čistoty

Třeba americký výzkumný ústav National Health and Nutrition Examination Survey v jednom ze svých prohlášení uvádí, že zmíněný triclosan značně narušuje endokrinní systém, přičemž způsobuje sennou rýmu, hormonální nerovnováhu, vyšší riziko rakoviny i nejrůznější plicní obtíže. Ostatně, žádný div, původně byl registrován jako herbicid, tudíž se rozhodně nejedná o žádnou šetrnou bio přírodní látku.

„Antibakteriální mýdla, která se teď používají víc než kdy jindy, mohou kvůli triclosanu zapříčinit určité negativní imunitní změny. Jak vidno, dbát o sterilní a hygienické prostředí nemusí být vždy úplně k užitku,“ vysvětluje americká vědecká pracovnice Allison Aiello, která se na uvedené studii podílela. Tak to vidíte, rčení o čistotě jakožto půlce zdraví má jisté trhliny…

Zdroje: sciencedaily.com, beyondpesticides.org, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3060004/







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

9 Příspěvků
Poslední příspěvek 11:09
1 Příspěvků
Poslední příspěvek 10:59
33 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat