Přispat si o víkendu pozitivně působí na zdraví

Prospat celé sobotní i nedělní dopoledne? To by mohl být způsob, jak maximálně podpořit dlouhověkost. Splatíte tím totiž dluh, který se vám nashromáždil za celý týden, kdy jste museli vstávat do práce.

Asi nejomílanější doporučení ze všech se týká kvalitního osmihodinového nočního spánku. Jenže kdo může říct, že tohle zodpovědně dodržuje? Realita je taková, že jsme rádi za pět až šest hodin, zejména tedy ve všedních a pracovních dnech. A to je právě ten problém.

Bdělost není příliš prospěšná

Švédští vědci ze Stockholmské univerzity opět potvrdili, že lidé, kteří v posteli stráví těch zmíněných pět hodin, vykazují o poznání větší riziko metabolického syndromu, nadváhy, deprese, cukrovky, chronické únavy, rakoviny, hormonální nerovnováhy, podrážděnosti a zapomnětlivosti. Kromě toho jim prý také hrozí předčasné úmrtí. A to přece není žádná sranda! Právě proto severské odborníky napadlo, zda se spánkový dluh dá nějak kompenzovat, čímž se sníží pravděpodobnost zdravotních komplikací i dřívějšího odchodu na onen svět. Co myslíte vy, šlo by to? Odpověď je ano a samozřejmě v tom hraje roli víkend, který nás od mnoha povinností uvolňuje.

Čas na novou pyžamovou tradici?

Studie zmíněné vzdělávací instituce, jež vyšla v magazínu Journal of Sleep Research, upozorňuje na fakt, že pokud si o sobotách a nedělích přispíme, můžeme se hrozbě brzké úmrtnosti skutečně vyhnout.

„Vždycky se říkalo, že se spánek nedá nijak dohnat. Náš nejnovější výzkum, do něhož bylo zahrnuto více než 40 tisíc jedinců, ale jasně dokazuje, že se to myšlenka vůbec nezakládá na pravdě. Když přes týden nemůžete spát osm hodin, dopřejte si to o víkendu. A klidně odpočívejte ještě déle, s největší pravděpodobností se tak dožijete delšího věku,“ doporučuje jeden z hlavních autorů, kterým je spánkový specialista Matthew Walker. Budete se této cenné rady držet? Nezapomeňte na to, že pobyt v peřinách je klíčem i ke zpomalené tvorbě vrásek a mladistvé vizáži, stejně jako ke štíhlým křivkám.

Zdroje: menshealth.com, webmd.com, https://psychology.berkeley.edu/news/sleep-scientist-warns-against-walking-through-life-underslept-state, https://www.humansleepscience.com/







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

4 Příspěvků
Poslední příspěvek 1:18
3 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:59
8 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:50

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat