Benevolentní novoroční předsevzetí

Pít míň alkoholu, více se hýbat, přestat kouřit, neviset pořád na telefonu, více se věnovat rodině… Bohulibá novoroční předsevzetí, která ale nakonec trvají jenom týden. Proto je na čase zkusit něco nového!

Osobně novoroční předsevzetí nemám ráda. Všechno, co jsem si v minulosti předsevzala, po pár týdnech skončilo neúspěchem. A já si připsala na účet další selhání. Myslím, že tak to vnímá většina z nás. Přesto to zkoušíme stále znovu a znovu. Je to jako rituál – pocit, že s novým rokem začínáme od nuly a všechno staré necháváme za sebou. Nový rok – nová šance na změnu. Samozřejmě, novou šanci nám dává každý nový den, ale přelom roku je tak nějak symbolický. Takže i letos myslím na to, že příští rok budu trpělivější a neuvěřitelně sportovní máma. Ovšem jedno předsevzetí si dávám každý rok. Tlačí mě na hranici mých vlastních možností. Přesto je nejdůležitější ze všech. Chci být benevolentní k ostatním.

Každý z nás může být benevolentní

Chovat se k druhým empaticky, nepředpokládat hned na začátku zlý úmysl, ale pochopit, že za odmítavou zprávou nejlepší kamarádky nebo špatnou náladou jiného člověka, může být nějaké špatná příhoda v jejich životě. Možná mají za sebou těžký den a nejraději by si přetáhli peřinu přes hlavu, jsou unavení nebo jen potřebují trochu času sami pro sebe.

V životních situacích jako je třeba rozchod bychom se potom možná nenáviděli o trochu méně, kdybychom si uvědomili, že i ten druhý trpí. Možná bychom se na druhé zlobili méně, pokud bychom si uvědomili, že to jsou také jen lidé – se svými pocity.

Největší výzva – shovívaví k sobě

Všimli jste si, že nejtvrdší a nejpřísnější jsme vždy sami k sobě? Špatné pocity z nás samých nám brání v růstu. Buďme pokorní, ale dovolme si dělat chyby – a ponaučit se z nich. Vzdejte se odpovědnosti za druhé, více si věřit a čas od času přijmout i svoje špatné pocity. Jste lidské bytosti, ne dokonalé stroje.

To, že se rozhodnete pracovat sami na sobě, je pravděpodobně to nejlepší, co si můžete jako novoroční předsevzetí dát. Ne proto, že je to snadné nebo snad snadnější než přestat kouřit, ale protože můžete každý den začít znovu a selhání je součástí růstu.

Buďme shovívaví k sobě i k ostatním. Kdybychom všichni už od začátku předpokládali, že každý člověk je dobrý, možná by to pomohlo nám, druhým i celému světu.

Zdroj: názory autorky, psychologytoday.com







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:40
7 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:00
20 Příspěvků
Poslední příspěvek 13:39

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat