S dnešní generací to není až tak špatné

Zatímco jedni si stěžují na to, jak jsme lakomí, druzí poukazují spíše na naše velké ego. Věříme, že tak špatné to s lidstvem není.

„Však vy se budete jednou pořádně divit!“ – tuhle větu nebo jí podobnou jste možná zaslechli od svých rodičů prarodičů nebo tetiček a strýčků. A většinou je tím myšleno, že lidstvo ztrácí na humanitě, dnešním mladým chybí jakékoliv vychování a lidé už si vůbec nepomáhají. Svět je zkrátka stále egoističtější a spoustu věcí se změnilo. Možná téhle starší generaci i trochu rozumíme. Ale je to s námi opravdu tak zlé?

Domnělá pravda a skutečný život

Jen jestli to nevidíte všechno až příliš pesimisticky, chtělo by se říct. Ale to oni slyšet nechtějí. Všechno se pro ně zhoršilo. Nekonečná tragédie, která se projeví až v dospělosti našich dětí. Možná máme při vyprávění dokonce pocit viny, jenže pak to přijde. Naše otázka, z čeho tak usuzují – a jejich odpověď, že mají zkrátka ten pocit….

Nesmysl

A tak se ptám expertů – novinářů, politologů a odborníků na svět. A ti všichni mě uklidňují – není to s námi vůbec tak špatné. Tedy: Lidé si pomáhají, ale spíš než z dobroty srdce z reciprocity. Takže podle hesla „já pomůžu tobě, ale ty pak zase pomůžeš mně“. Společenský egoismus totiž skončil už v 80. letech… Nicméně události z 11. září 2001 lidstvo zase sloučily.

Proč nejsme egoisti?

Existuje mnoho důvodů, proč jsme solidární. Například rodinná pospolitost s ohledem na nízké důchody a drahé nájmy. Nebo snaha předcházet osamělosti nebo nedostatku kontaktu, které ale nemusí ohrožovat jenom starší lidi. Ti mají tendenci romantizovat si staré časy. A pokud v jejich vzpomínkách bývalo lepší, museli být i lidé mnohem méně sobečtí. A jakkoliv vyprávění ze starých časů milujeme, je dobré si na konci uvědomit, že to je jen romantický příběh.

Zdroj: názory autora, https://www.pewresearch.org/fact-tank/2019/01/17/where-millennials-end-and-generation-z-begins/







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

3 Příspěvků
Poslední příspěvek 21:04
23 Příspěvků
Poslední příspěvek 20:37
189 Příspěvků
Poslední příspěvek 20:36

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat