Dosažitelná novoroční předsevzetí

Nový rok znamená nový začátek. Pro některé to znamená stanovit si konkrétní cíle, jako je zhubnout, dodržovat zdravější stravu nebo začít cvičit.

Největší chyba při stanovování novoročních předsevzetí je ta, že si naordinujete příliš omezující režim, který posléze porušíte během několika pouhých dnů či týdnů. To vede k frustraci a motání se v bludném kruhu, protože příští rok obvykle děláte tu samou chybu se stejnými předsevzetími.

Chcete-li tento cyklus prolomit, není nutné to s předsevzetími brát tak od podlahy, stačí učinit taková předsevzetí, která vám pomohou nejen se zlepšením zdraví, ale také se jimi budete moci řídit po celý život.

Jak by taková předsevzetí mohla vypadat? 

Jezte více „celistvých“ potravin

Jedním z nejjednodušších a nejudržitelnějších způsobů, jak zlepšit celkové zdraví, je jíst více celistvých potravin, tedy takových, které nejsou z rafinovaných surovin, ideálně ve stavu, v jakém se vyskytují přirozeně.

Tedy zelenina, ovoce, ořechy, semínka, celozrnné výrobky, ryby apod., obsahující nepřeberné množství živin, které vaše tělo potřebuje, aby fungovalo na optimální úrovni.

Potravina „s obsahem“ zeleniny se nepočítá. Pravidlo je jednoduché: naleznete potravinu v této podobě v přírodě?  Pokud je odpověď NE, popojděte v obchodě k jinému regálu a vybírejte znovu. I zde je vhodné řídit se pravidlem 80 : 20, tudíž si i nadále dopřejte z 20 % to, na co jste zvyklí a co vám chutná, a časem si to sedne i bez drastických omezení a diet.

Méně seďte a více se hýbejte

Ať už je to kvůli sedavému zaměstnání nebo prostě nedostatku činnosti, lidé v dnešní době toho přes den nasedí víc, než by bylo zdrávo. Přílišné sezení může mít negativní dopad na zdraví, to není nic nového.

Máte-li tedy například práci u stolu, která vyžaduje dlouhé sezení, udělejte si předsevzetí, že se každou hodinu jdete na 15 minut projít (na oběd, svačinu, kafe apod) nebo vstaňte a na 5 minut se projděte mezi dvěma místnostmi či kancelářemi.

Omezte slazené nápoje

Omezení slazených nápojů je naprosto geniální předsevzetí, vezmete-li v úvahu, že slazené nápoje jsou spojeny s téměř všemi neduhy dnešní doby: zvýšeným rizikem obezity, ztučnění jater, srdečních chorob, inzulínové rezistence a dutin u dětí i dospělých.

Náhlé omezení může být příliš šokové a nejspíše by vedlo ke zmíněnému porušení režimu, nicméně i postupné omezování příjmu vám může pomoci zbavit se návyku na sladké nápoje.

Dopřejte si kvalitnější spánek

Spánek je nezbytnou součástí celkového zdraví a nedostatek spánku může vést k vážným následkům. Nedostatek spánku může například zvýšit riziko přibírání na váze, srdečních onemocnění a deprese apod.

Může být celá řada důvodů, proč špatně spíte, takže je podstatné zaměřit se na svůj rozvrh a životní styl, abyste zjistili, kde může být zakopaný pes.

Zkrácení doby strávené u obrazovky před spaním, odstranění elektroniky z ložnice, omezení kofeinu a ulehávání do postele v rozumnou hodinu jsou některé základní a nejjednodušší způsoby, jak zlepšit spánkový režim.

Najděte si pohybovou aktivitu, která vás baví

Na Nový rok se vždy strhne hysterie, a lidé kupují drahé členství v posilovnách, fitness studiích a online fitness programech v naději, že v příštím roce shodí přebytečný tělesný tuk. Ačkoli většina lidí začíná s vervou a na maximum, většina z nich nedokáže „novou rutinu“ přetvořit v trvalý zvyk.

Proto, chcete-li opravdu efektivně začít, vyberte si aktivitu podle toho, co vás baví, a podle toho, zda vám vyhovuje. Například půlhodinová procházka (pravidelně!) běhání nebo jízda na kole před prací nebo plavání v bazénu či skupinová lekce v posilovně, kterou máte na cestě domů, jsou jednoduchá a udržitelná řešení.

Věnujte více času sobě

Udělat si čas pro sebe není sobecké. Ve skutečnosti je to nezbytné pro optimální zdraví a pohodu. To platí zejména pro osoby v roli pečovatelů, jako jsou rodiče či zdravotnický personál.

Péče o svou vlastní pohodu přitom nemusí být komplikovaná ani časově náročná. Jednoduše to může znamenat každý týden si zajít zaplavat, navštívit vaši oblíbenou týdenní lekci jógy, připravit si pro sebe zdravé jídlo, jít na procházku do přírody nebo si dát hodinu spánku navíc. Jak snadné.

Vařte více jídel doma

Výzkum ukazuje, že lidé, kteří doma věnují čas přípravě svých pokrmů, se těší lepšímu zdraví a menšímu procentu tělesného tuku než lidé, kteří jedí „venku“ (restaurace, bufety, kiosky, fast foody apod.) Začněte tím, že si připravíte jedno jídlo denně, pak frekvenci zvyšujte, dokud nebudete většinu vašich jídel a svačin připravovat doma. Nosit si jídlo v krabičkách už zdaleka není takové faux pas jako tomu bývalo dříve – spíše na opak!

Omezte čas strávený u obrazovky

Mnoho lidí je závislých na svých telefonech a počítačích, a to nejen při práci ale i zábavě. Nicméně trávení příliš mnoho času na elektronických zařízeních (a zejména na sociálních sítích) bývá spojováno s depresí, úzkostí a osamělostí. Čas strávený tímto způsobem si tedy pečlivě hlídejte! Totéž platí i pro sledování televize, prostřednictvím níž je nám servírováno více informací, než je mysl duševně zdravého člověka schopna dlouhodobě snést.

Používejte zdravější produkty v péči o sebe i domácnost

Dejte si novoroční předsevzetí, že si pořídíte více přírodních kosmetických produktů, čisticích prostředků pro domácnost, pracích prostředků a produktů osobní péče, abyste vytvořili zdravější prostředí pro sebe a svou rodinu.

Zkuste nový koníček

Je běžné, že dospělí nechávají své kdysi milované koníčky stranou, a to nejčastěji z důvodu celkové zaneprázdněnosti nebo nedostatku motivace.

Výzkumy však ukazují, že provozování koníčku, který milujete, vám může pomoci žít delší a zdravější život! Dejte si předsevzetí, že vyzkoušíte koníček, který vás vždy zajímal – nebo se vraťte ke koníčku, který vám dříve přinášel radost.

Dejte „stopku“ negativním výrokům o svém těle

Dejte si zdravé novoroční předsevzetí, že se budete pravidelně zapojovat do pozitivního sebehodnocení a omezit negativní zmínky o svém těle. To může nejen pomoci zlepšit váš vztah k vlastnímu tělu, ale také povzbudit ostatní, aby o sobě přestali mluvit negativně.

Zdroje: healthline.com., https://www.nytimes.com/guides/smarterliving/resolution-ideas, https://consent.yahoo.com/v2/collectConsent?sessionId=3_cc-session_655031d8-2406-4ecf-9116-239414e99ae1







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

3 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:03
3 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
12 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat