Koronavirus utvořil nové typy lidí

Dlouhodobá studie německé diakonie během dosavadního trvání pandemie zkoumala chování lidí. Z výsledků vyplynulo, že během pandemie se objevilo až osm nových typů chování. Najdete se?

Studie sledovala 50 lidí z průřezu obyvatelstva, jak prožívají svůj každodenní život během pandemie a v čem nacházejí podporu v krizi. Výsledné typy jsou nevyhnutelně vždy trochu „na hraně“, nabídly však poměrně ucelený pohled na současné potřeby společnosti. A to je jediný způsob, jak účinně bojovat proti materiálním a psychosociálním důsledkům pandemie.

A jak se současná společnost podle studie ukázala?

Opatrní

Opatrní jsou na cestě seberealizace a usilují o vnitřní mír. Rádi zkoušejí nové věci, jsou zodpovědní, ale milují svobodu. Krize jim ukázala, že lidstvo má svoje přirozené limity. Usilují o solidární a tolerantní soužití ve společnosti. Někdy považují preventivní opatření za nepříjemné a vůči očkování mohou být skeptičtí.

Vyhořelí

Normálně jsou to velmi akční lidé, ale pandemie je dovedla na hranice vlastních možností. Množství špatných zpráv je zatěžuje a vysiluje. Rezignace momentálně patří k jejich nejsilnějšímu pocitu. Díky krizi jsou nejistí, hledají pragmatické vysvětlení. Často se vzdali sociálního kontaktu ze strachu, aby někoho nenakazili.

Pobouření

Podle studie se považují za městské, kosmopolitní avantgardisty. Aktivně se staví za lidskost, spravedlnost a solidaritu a aktivně se podílejí na společensko-politickém životě. Je pro ně typický kritický postoj k pandemii. Sociální distanci dodržují velmi kreativně, především v rámci přátel a rodiny. Doufají, že díky nim bude svět zase o něco lepší.

Myslitelé

Jejich postoj ke krizi formuje výchova rodiči z generace 68. Svoboda myšlení je pro ně prvořadá a nesouhlasí s ničím přísně dogmatickým. Pandemii považují jako prospěšnou, kritizují nedostatek prozíravosti a nejasnou krizovou komunikaci.

Spolupracující

To je zodpovědná střední třída, která žije na vesnici a jejíž rodina a společenský život je pro ně v centru pozornosti. Považují se za páteř společnosti a nejsou tolik úzkostliví. O pravidla se sice zajímají, ale hlavní důraz kladou na péči o starší členy rodiny. Doufají, že očkování pandemii ukončí.

Zdroj: názory autora, https://bmcpublichealth.biomedcentral.com/articles/10.1186/s12889-021-11264-z, https://www.pnas.org/content/118/9/e2016632118







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Berane, týden 15. pro tebe v roce 2024 znamená úžasnou změnu nálady a energie. Zplanetárního hlediska se Mars, tvůj vládnoucí a pozitivní planeta, pohybuje do tvého znamení na začátku týdne. Toto přináší zvýšený po... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

3 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
3 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat