Reakce těla na zimu

Bolí vás zuby a máte nějak podezřele často nepříjemnou migrénu? Asi to budete muset vydržet do jara, protože jde o „vedlejší účinky“ zimy. A proč si teď venku raději neolizovat rty?

Někdo má zimu vcelku rád, zatímco jiný ji bytostně nenávidí. Do jaké kategorie patříte vy? Buď jak buď, určitým věcem se v tomto ročním období zřejmě nevyhnete. Nebo jste si těchto jevů nevšimli?

Jazyk má dost napilno

„Když panují mrazivé teploty a fouká silný vítr, hodně lidí si neustále olizuje ústa. Je to takový instinktivní zimní zvyk,“ myslí si americký lékař Aaron Mannella. Děláte to také, a to zcela nevědomky? „Všechno to nadměrné olizování vlastně ničemu nepomáhá, ale spíše škodí. Sliny rychle zasychají, a navíc mohou obsahovat určité enzymy, které rty o to více dráždí,“ dodává odborník, který doporučuje používání hydratačního balzámu.

Zuby, které bolí

Jak je na tom vaše ústní dutina? Nestěžuje si na aktuální klima? „Pokud máte citlivé zuby, pravděpodobně při pobytu venku čelíte pronikavé bolesti, za kterou může studený vzduch. Je to v podstatě stejné, jako byste se napili ledového nápoje,“ vysvětluje jmenovaný zdravotník Aaron Mannella s tím, že se to týká hlavně jedinců s odhalenými krčky, záněty dásní nebo periodontálním onemocněním.

Častější migrény

Jestli si teď stěžujete na obtěžující migrény, věřte, že i tohle lze přičíst nejchladnějším měsícům roku. Jaká je tu souvislost? „Z logických důvodů nemáme k dispozici sluneční svit, který organismu pomáhá vytvářet vitamin D. U lidí náchylných k migrénám může být právě jeho nedostatek hlavním spouštěčem. Dalším problémem jsou teplotní výkyvy způsobené přechody z vnitřních a venkovních prostor. V zimě se ke všemu dost podceňuje pitný režim, což nahrává dehydrataci a tím i migrénám,“ objasňuje zase americký lékař Robert Segal. Zkuste si hladinu „déčka“ navýšit prostřednictvím potravinových zdrojů nebo doplňků stravy, možná se situace zlepší. A nezapomínejte ani na optimální příjem tekutin, kterým můžete přelstít i únavu.

Zdroje: besthealthmag.ca, news18.com, https://www.thehealthy.com/beauty/face-body-care/weird-things-happen-to-body-in-winter/, https://www.pediatric-dental.com/about/meet-our-team/, https://npnews24.com/2020/12/01/winter-has-arrived-but-know-how-harmful-it-can-be-to-your-body/







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na oběd

Více tipů

Pizza šneci

(1 hlasů)

Mac and cheese recept

(1 hlasů)

Kotlety na víně

(3 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Berane, týden 15. pro tebe v roce 2024 znamená úžasnou změnu nálady a energie. Zplanetárního hlediska se Mars, tvůj vládnoucí a pozitivní planeta, pohybuje do tvého znamení na začátku týdne. Toto přináší zvýšený po... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

3 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
3 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat