Smysluplný život bez výčitek

Náš život je omezený – a proto vzácný. Takže myšlenka, že bychom ho mohli promrhat, děsí mnoho lidí. Co můžeme udělat, abychom tomu zabránili?

Zaprvé, myšlenka, že naše životy mohou mít jeden – nebo žádný – význam, je především lidským výmyslem. Bez naší interpretace a klasifikace světa do kategorií, jako je smysluplný, neúčinný nebo nadbytečný, by vše, co se děje a existuje, mělo stejný význam a hodnotu. Ale to neznamená, že otázka smysluplného života není důležitá. Když cítíme, že se svým časem nic neděláme, je to pro nás rozhodující faktor, a nakonec stejně trýznivý, jako kdybychom se svým časem nic nedělali. Proto má určitě smysl přemýšlet o tom, jak bychom mohli žít, abychom se tomuto trápení co nejvíce vyhnuli.

Určete si základní čas

Večer, který strávíme s rodinou a přáteli, může (a pravděpodobně bude) spadat do našeho základního času, protože si v něm užíváme, pomáhá nám vypořádat se s našimi emocemi, posiluje naše přátelství a další. Běh může být také základní čas, protože běh je pro nás zábava a rádi se cítíme fit. Čtení dobré knihy, péče o druhé lidi, vaření jídla, stříhání vlasů, dokumentování ohrožených jazyků, modlitba – co má hodnotu pro nás osobně, patří do základního času. Uvědomte si, co je pro vás základní čas, protože jen tak ho můžeme vnímat a cítit v našich životech nebo, pokud je to nutné, vytvořit pro něj prostor.

Zamyslete se nad každodenním životem

Samozřejmě, že všichni nějak víme, co dělat s naším časem. Ale vizualizovat a uspořádat to cíleným a velmi pragmatickým způsobem může odhalit mnoho, co nám není tak jasné. Kolik hodin jste vzhůru každý den? Kolik z nich trávíte prací, společenskými vztahy, koníčky, domácností, médii, dětmi, odpočinkem...? Jakmile byste vše uvedli a zvážili, jaké prvky byste spontánně napsali do sloupce Základní čas?  Čím více je v našich životech to, na čem nám záleží, tím lépe.

Přeměňte nutný čas na základní čas

Pokud ve svém každodenním životě najdete jen pár věcí, které byste zařadili do kategorie základního času, neznamená to automaticky, že musíte celý svůj život obrátit vzhůru nohama. Co má smysl a co ne, rozhodujeme my. Některé činnosti, které bychom na první pohled zařadili do kategorie nutného nebo normou vyžadovaného času – práci, kterou vnímáme především jako zdroj peněz, nebo společenskou událost, na kterou se necítíme – se mohou náhle stát základním časem, pokud v ní najdeme něco, co nás zajímá, inspiruje nebo povzbuzuje.

Dejte přednost činnostem základního času

Pokud vynakládáme příliš mnoho času na věci, které nemůžeme vnímat jako cenné samy o sobě, nemáme jinou možnost, než se je snažit omezit nebo důsledně dělat více toho, co nám připadá smysluplné. Pokud je pro vás základ číst knihu, ale v každodenním životě sotva čtete, začněte alespoň deseti minutami. Pokud se cítíte dobře, byl to krok správným směrem a můžete na něm stavět – třeba navýšením na 20 minut.

Zdroj: Brigitte.de, https://positivepsychology.com/live-meaningful-life/







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude pro tebe zvláště silný v oblasti tvé kreativity a emocionálního výrazu. Soustřeď se na sebeobjevování a nauč se ocenit své vlastní umělecké schopnosti, i když se ti zdají méně zkušené než ostatních. Buď s... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

7 Příspěvků
Poslední příspěvek 3.5.
16 Příspěvků
Poslední příspěvek 3.5.
19 Příspěvků
Poslední příspěvek 2.5.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat