V cestě za štěstím jsme sami sobě překážkou

Někdy to není osud, co nám stojí v cestě za štěstím a úspěchem – ale naše vlastní osobnost. Není to náhodou i váš případ?

Proč se zdá, že někteří lidé uspějí ve všem, na co sáhnou, zatímco jiní neustále zakopávají o překážky? Proč někdo dokáže vyjít s kýmkoli a žijí ve zdravém a šťastném vztahu, zatímco druzí jsou osamělí a častují urážky na všechny strany?

Pokud jste odpověď vytáhli z rukávu hned, pravděpodobně jste se dostatečně nezamysleli nad všemi možnostmi. Jaký náš život bude, závisí totiž na více faktorech, než si vůbec dokážeme představit. Vnější vlivy, sociální podmínky, neurony, hormony nebo údajně nedůležitá rozhodnutí, která ale všechno mění. Spousta drobných věcí, které nejsme schopní pochopit, nám dláždí cestu naším životem.

Osobnost

Existuje však jedna konstanta, která hraje roli ve všem, co se nám v životě děje, a která proto může být rozhodující – naše osobnost. Ta má vliv na to, jaký postoj ke světu zaujímáme, jak dobře se dokážeme přizpůsobit, jakou zpětnou vazbu dostaneme, co to znamená pro náš sebeobraz a sebedůvěru a tak dále. Určité rysy naší osobnosti nám tak mohou stát v cestě – a to jak v našem soukromém životě, tak v tom profesním.

Hodnotící stupnice

Americký vědec Michael Boudreaux a jeho tým analyzovali a shromáždili osobnostní rysy přibližně 1 800 lidí. Během toho si všimli, že všechny charakteristické rysy je možné přiřadit sedmi různým dimenzím, tzv. Intrapersonal Problems Ratin Scales (IPRS): emoční dysregulace, internalizace, nedostatek sebekázně, extrenalizace, svědomitost nebo perfekcionismus, představivost, apatie.

Zjistili také, že problémy v jedné dimenzi častou souvisí s vnímanými obtížemi v životě – jako je osamělost, neschopnost navázat nebo si udržet vztah, pocit štěstí nebo úspěchu.

Nic není definitivní

Naše osobnost ale naštěstí není pevně daný rámec vlastností, ale je možné ji měnit na základě nových zkušeností, rozhodnutí a činů. Ale i když jsme nejlepší možnou verzí sebe sama a vedeme svůj život tím nejlepším možným způsobem, vždy budou existovat chvíle, kdy se věci nevyvíjejí dobře, fáze, kdy jsme smutní, nespokojení nebo naštvaní. A pokud s takovými pocity dokážeme dobře žít, naše osobnost alespoň splňuje snad nejdůležitější kritérium ze všech.

Zdroj: názory autora, https://architectofmydreams.com/6-ways-we-are-the-obstacle-to-our-own-happiness/, https://m.dailygood.org/story/1622/our-greatest-obstacle-to-happiness-and-how-to-transcend-it-maria-popova/







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Nový horoskop Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

4 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:28
1 Příspěvků
Poslední příspěvek 13:36

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat