Lidé se s každodenními úzkostmi vyrovnávají pomocí horoskopů

Také si tak rádi pročítáte horoskopy, abyste věděli, co vás v blízké budoucnosti čeká? Stejný zápal pro astrologii má hodně lidí. Hledají v ní podporu, vedení, jistotu i úlevu od stresu!

V astrologii a horoskopy se věří již odnepaměti. Za hlavní průkopníky se považují babylonští kněží, kteří jako první rozdělili roční pouť Slunce mezi 12 souhvězdí a tedy i znamení zvěrokruhu. Navzdory tomu, že je astrologie kriticky považována za pseudovědu, do ní společnost mnohdy vkládá větší důvěru, než v odborné studie a technické vymoženosti. A podle psychologů to má své důvody (1).

Tajemno, které je nablízku každému

„Lidské bytosti neustále hledají příběhy, které by jim pomohly propojit minulost, přítomnost i budoucnost, a to prostřednictvím svých cílů a vlastního očekávání. Přesně do takového pojetí astrologie báječně zapadá,“ myslí si americká psycholožka a vědecká výzkumnice Monisha Pasupathi, jejímž působištěm je vysoká škola University of Utah. „Na internetu jsou tisíce webových stránek, kde se lze dočíst o osobnostních rysech konkrétních znamení. Horoskopy snad nemohou být dostupnější,“ dodává odbornice (2). A to se dnes vlastně náramně hodí.

Naděje a úleva ukrytá ve hvězdách

„Je prokázáno, že lidé se na astrologii často obrací v reakci na stres nebo úzkost. V tíživých podmínkách psychického vypětí je leckterý člověk připraven použít tuto pseudovědu jako prostředek k tomu, aby se se všemi úskalími snáze vyrovnal. Je to takový iracionální druh naděje, který dotyčného nasměruje správnou cestou i pozitivní změně. Když někdo prochází obdobím zvratu, bere informace čerpané z horoskopů mnohem vážněji, a to i tehdy, když jim v předchozích letech vůbec nevěnoval pozornost,“ vysvětluje zase americká psycholožka Margaret Hamilton z University of Wisconsin (3).

Pro důkaz netřeba chodit daleko

„Aktuálním příkladem je nynější pandemie koronaviru, která způsobila celosvětovou zkázu a vnesla do našich plánů řadu nejistot. Astrologové v Indii, Spojených státech i Velké Británii jsou zaneprázdnění předpověďmi, kdy covid-19 konečně skončí. Někteří hlásí, že od počátku této krize se jejich příjmy ztrojnásobily,“ překvapuje pro změnu australský psychologický poradce Stefan Durlach. „Tato hluboce zakořeněná víra v nebeské události mnohým poskytuje jakési vedení i radu, jak se svou existencí v této těžké době nakládat,“ uzavírá tento muž (4).

Zdroj: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6396695/, (2) www.psych.utah.edu/people/faculty/pasupathi-monisha.php, (3) www.astropants.com/Hami01.pdf, (4) www.stefandurlach.com.au







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat